IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
20.09.2014, 08:01

Međunarodna konferencija u Petnici

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici „Petnica“ u toku je međunarodna konferencija Imperialism and Identities at the Edges of the Roman World 2. Konferenciju organizuje Filozofski fakultet iz Beograda u saradnji sa Odsekom za istoriju novosadskog Filozofskog fakulteta i ISP. Najavljeno je učešće 55 stručnjaka iz Evrope, Azije i Severne Amerike.

Letnja naučna škola

Stotinu osnovaca osmih razreda iz Srbije i zemalja regiona danas završava pohađanje tradicionalne Letnje naučne škole (LNŠ). Uz upoznavanje sa aktivnostima ISP oni pripremaju svoje novine, a pohađaju i foto i dramsku sekciju. Takođe, po prvi put pišu seminarske radove, koje će izlagati pred svojim kolegama. Koriste literaturu Petničke biblioteke uz pomoć  stručnih saradnika i rukovodilaca pojedinih programa.

Vode Gradca

Među stručnim radovima, koje su letos pripremali srednjoškolci, nalazi se i ispitivanje kvaliteta vode reke Gradac čime su se bavili Danica Šarenac, maturantkinja Devete beogradske gimnazije „Mika Alas“ i Matija Barudžija, maturant Srednje vazduhoplovne akademije. Oni proveravaju da li su majske poplave i obline padavine uticale na kvalitete vode u jednoj od najčistijih reka Srbije koju i Valjevo delimično koristi u svom gradskom vodovodu. Ispituje se hemijski sastav vode uzorkovane duž celog toka, od izvorišta do ušća u Kolubaru. Posebno zanimljiva biće poređenja dobijenih podataka sa sličnim istraživanjima obavljenim prethodnih godina.

Aktuelno