Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa (foto: Branko Petrović)
Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa (foto: Branko Petrović)
15.11.2022, 07:55

Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

č: | fb:

Služba polivalentne patronaže i Preventivni centar Doma zdravlja, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Crvenim krstom Valjevo, u ponedeljak 14. novembra obeležili su Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

 

Preventivna akcija je organizovana u odeljenjima Medicine rada i Opšte medicine Doma zdravlja. Pacijentima je meren nivo šećera u krvi i pritisak, uz savete o zdravim stilovima života, podelu edukativnog materijala i video prezentaciju.

Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa (Foto: Branko Petrović)

 

Dr Milica Milićević, specijalista opšte medicine i šef Preventivnog centra Doma zdravlja Valjeva, istakla je da osobe sa dijabetesom zahtevaju stalnu negu i podršku, kako bi imali kontrolu nad svojim stanjem i sprečili komplikacije.

 

- Dijabetes je glavni uzrok slepila, moždanog i srčanog udara, otkazivanja bubrega i amputacije donjih ekstremiteta. Zato je vrlo važno da ga na vreme prepoznamo, sprečimo ako je moguće i adekvatno lečimo. Te aktivnosti se sprovode svakodnevno u našem Savetovalištu za dijabetes, kao i u ostalim lekarskim ordinacijama. Kako sprečiti nastanak dijabetesa? Fizička aktivnost, izbalansirana ishrana, san i izbegavanje konzumiranja duvana. Ako do dijabetesa i dođe lečimo ga savremenim adekvatnim terapijama, redovnim kontrolama kod izabranog lekara i u Savetovalištu za dijabetes, a uvek pod glavnom odgovornošću specijaliste endokrinologa. Živimo u vremenima kada su osobe sa dijabetom izložene još jednoj zdravstvenoj pretnji, a to je KOVID-19, koji im izaziva još teže komplikacije - kazala je dr Milićević.

Milica Milićević

Milica Milićević (Foto: Branko Petrović)

Snežana Marinković iz Odseka za promocijau zdravlja ZZJZ Valjevo istakla je da se jedino edukacijom može poboljšati svest ljudi jer je u Srbiji trenutno oko 710 hiljada obolelih.

 

- Preventiva je ključna: treba smanjiti stres tako što ćemo imati neku fizičku aktivnost ili prošetati najmanje 30 minuta dnevno, redovne obroke i pravilan izbor namirnica, bez brze hrane, gaziranih pića i rafinisanih šećera. Osim toga, kroz edukaciju treba naučiti da se pravilno živi sa dijabetesom kako bi se poboljšao kvalitet života - rekla je Marinković.


Profesor Medicinske škole Ivana Ilić predvodila je svoje učenike, koji su merili pritisak pacijentima, delili zdravstveno-vaspitni materijal i davali informacije o prevenciji dijabetesa. Na ovaj način su se, između ostalog, aktivno uključili i u obeležavanje 100 godina postojanja Medicinske škole, naglasila je profesorka Ilić.

 

Glavna sestra Patronaže Vesna Pavlović najavila je za 29. novembar u 18 časova tribinu u Edukativnom centru namenjenu prevenciji šećerne bolesti. Na tribini će pedijatar dr Jelena Jovanović govoriti o dijabetesu tipa 1, zastupljenom kod dece. Ginekolog dr Ivana Rakić imaće izlaganje o insulinskoj rezistenciji, sve prisutnijoj u trudnoći. Lekari Preventivnog centra predstaviće rad Savetovališta za dijabetes i dosadašnja iskustva, a patronažne sestre će govoriti o preventivnim aktivnostima.

Aktuelno