OŠ Andra Savčić (foto: Đorđe Đoković)
OŠ Andra Savčić (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2023, 08:10

Osnovna škola "Andra Savčić" realizuje projekat u okviru Erazmus programa

č: | fb:

Osnovna škola "Andra Savčić" je posredstvom fondacije "Tempus" konkurisala za finansiranje realizacije projekta "Razvojni model podrške učenicima sa teškoćama u razvoju kao indikator celokupnog razvoja učenika" u okviru Erazmus+ programa Evropske unije, koji obezbeđuje finansiranje projekata u oblasti obrazovanja.

 

Milica Vojić Marković diplomirani pedagog kaže da je projekat prihvaćen, tako da je škola dobila dva partnera: Italiju za posebnu obuku i Portigaliju, školski centar iz Barcelosa, gde će nastavnici pratiti rad svojih kolega na problemima koji su označili i jedni i drugi.

 

- Prvo smo prošli ozbiljne procedure da bismo verifikovali školu u Fondaciji "Tempus", zatim smo prolazili brojne  i zahtevne obuke, a onda smo konkurisali sa projektom: "Razvojni model podrške učenicima sa teškoćama u razvoju kao  indikator celokupnog razvoja učenika". Ovih dana u Palermo idu naše dve koleginice, dok će šest koleginica u martu krenuti u Barcelos - najavljuje Vojić Marković.

 

Ona objašnjava proceduru izbora kolega koji učestvuju u realizaciji projekta i koji će otputovati u Italiju i Portugaliju.

 

- U školi je bio objavljen javni konkurs, sa preciznim uslovima, pa je komisija, na osnovu ispunjenosti uslova, izabrala kandidate. Zatim je škola za njih organizovala, naravno u svojim uslovima, časove stranih jezika, kulturološke pripreme, psihološke radionice i čitav niz drugih sadržaja, koji će im pomoći u radu na ovom studijskom putovanju. U školi ostaje tim za podršku, koji će rešavati svaki, eventualni, iskrsli problem. Ovaj tim je već pripremio sav radni materijal za studijsko putovanje - navodi Milica Vojić Marković i dodaje:

 

- Ceo proces je vrlo delikatan i precizan, kontrolisan i od Fondacije "Temus" i od same škole. Traži mnogo rada, znanja, posvećenosti, ali u toku priprema podiže sve kapacitete škole, povezuje kolege, stvara neku finu energiju. Naravno, kada se nastavnici vrate sa novim znanjima i iskustvima, to će bito još jedan doprinos kvalitetu škole - zaključuje pedagog osnovne škole "Andra Savčić", Milica Vojić Marković.

 

Najavljuje i novi projekat, kaže da škola ponovo želi da se bavi decom kojima je potrebna posebna podrška.

Aktuelno