Sneg u aprilu (foto: Kolubarske.rs)
Sneg u aprilu (foto: Kolubarske.rs)
04.04.2023, 08:20

Sneg u aprilu

č: | fb:

Sneg u ovo doba godine iznenadio je sve. Visina snega u Valjevu, koji pada od ponoći, je 10 centimetara, duva zapadni vetar brzinom od 5-10 metara u sekundi. U toku noći temperatura je bila -3 stenena, dok ovog prepodneva iznosi -1 stepen.

 

Na većem delu Srbije je upaljen žuti meteo alarm, u Sremu, Beogradu i Pomoravlju narandžasti, a u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji i Šumadiji - crveni.

Aprilski sneg u Valjevu

Aprilski sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Sezona zimskog održavanja ulica i puteva trajala je od 15. novembra do 31. marta. Kako nam je rečeno u GP "Ingrap-omni", koje je zaduženo za čišćenje gradskih ulica, nekategorisanih puteva i saobraćajnica na Divčibarama, ekipe su od jutros na terenu.

 

Posuta je so na gradskim ulicama, čisti se sneg na Divčibarama, dok na seoskim putevima još uvek nisu intervenisali, čeka se nalog iz Gradske uprave. Rečeno nam je da je ugovor koji je sklopljen sa Gradom za zimsku sezonu 2022/2023. aneksiran, tako da će putari intervenisati na ulicama i putevima valjevskog kraja i na Divčibarama dokle god bude padao sneg.

 

Nemamo informacije o tome da li je vlažan i težak sneg, koji pada od noćas, pokidao električne vodove na teritoriji valjevskog kraja i polomio drveće.

Aprilski sneg u Valjevu

Aprilski sneg u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema najavi meteorologa, posle podne slabljenje snega, a potpuni prestanak padavina očekuje se u sredu tokom dana.

 

Bilo je i ranije aprilskog snega

 

Nisu neobični aprilski snegovi, kažu meteorolozi. Pre osam godina 7. aprila bilo je snega tek toliko da se zabele krovovi, a 2014. godine 15. aprila bilo je hladno sa temperaturom od samo tri stpena, a po brdima se zabeleo sneg.

 

Na Blagovesti 2003. godine nije bilo snega, ali je bilo izuzetno hladno. Zabeležena je temperatura od minus tri stepena, dok je pri zemlji bila niža, čak minus osam stepeni. Već sutradan, 8. aprila vejalo je kao usred zime. Na Divčibarama je snega bilo taman za skijanje, preko 20 centimetara.

 

2006. godine 19. aprila susnežica se obrušila na ucvetalo drveće, dok je 2011. godine 14. aprila bilo hladno i padala je susnežica, a na Divčibarama sneg.

 

Beležimo i snežno jutro 14. aprila pre 28 godina i uz to vest da je zbog kiše i snega zadocnela setva i prihrana pšenice.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 14 sati 45 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 19 sati 56 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara