Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
06.06.2023, 06:53

Počeo sa radom Zdravstveni centar Valjevo, dr Marija Krstivojević Mirković v.d. direktora

č: | fb:

Krajem prošle nedelje, ili nakon više od dve godine od donošenja Odluke o osnivanju, Zdravstveni centar Valjevo je upisana u Registar zdravstvenih ustanova, čime je zvanično počeo sa radom, dok su Dom zdravlja i Opšta bolnica Valjevo prestali sa radom.

 

Podsetimo, Zdravstveni centar Valjevo je formiran Odlukom Vlade Srbije od 11. februara 2021. godine, a na osnovu Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji. Nastao je spajanjem valjevskog Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo.

 

Danom početka rada Zdravstveni centar preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo.

 

Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Zdravstvenog centra čine sredstva, imovina, prava i obaveze Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo sa bilansnim stanjem na dan 30. juna 2020. godine, navedeno je u Odluci o osnivanju Zdravstvenog centra.

 

Novoosnovana zdravstvena ustanova biće pod ingerencijom Vlade Srbije koja bira organe upravljanja.

 

Kako je navedeno u Registru zdravstvenih ustanova, v.d. direktora Zdravstvenog centra je dr Marija Krstivojević Mirković, dosadašnja v.d. direktorka Opšte bolnice Valjevo, dok su dosadašnja direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Jevtić i finansijski direktor Opšte bolnice Vesna Đorđić Trifunović upisane kao lica ovlašćena za zastupanje.

 

U Odluci o osnivanju navedeno je da su organi Zdravstvenog centra direktor, Upravni i Nadzorni odbor, koje imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije, odnsono Ministarstvo zdravlja. 

 

Podsetimo da je u prethodnoj reformi zdravstvenih ustanova izvršena decentralizacija, pa je 2010. godine Dom zdravlja izdvojen iz Zdravstvenog centra Valjevo i prešao u nadležnost lokalne samouprave - grada Valjeva. Time je praktično ukinut Zdravstveni centar, dok je Opšta bolnica Valjevo nastavila sa radom kao samostalna zdravstvena ustanova.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 2 sati 12 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 7 sati 23 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar