Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
11.12.2023, 08:01

Asfaltiranje parkinga u Kolubari 2 naprečac uoči izbora

č: | fb:

Na "Lepa reč", sajtu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, objavljena je vest da je "nakon više od 40 godina, od kada su useljene prve zgrade u Naselju Oslobodioci Valjeva, počelo uređenje parkinga koji se nalazi u delu naselja".

 

Nije navedno zbog čega je baš sada, u decembru 2023. godine, gradsko rukovodstvo odlučilo da "uredi parking". Piše da je radove, "kako bi se uverio da se sve odvija po planu", obišao rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković, koji je rekao da "rehabilitacija parkinga podrazumeva asflatiranje, izgradnju ivičnjaka i slivnika, rešavanje odvodnjavanja sa parkinga nakon čega će veliki broj stanara u ovom delu naselja konačno imati uređen i pristupačan parking za svoja vozila".

 

Navedeno je i to da je izvođač radova PZP Valjevo, ali nije rečeno koliko koštaju radovi, kada će biti završeni i kada je raspisana javna nabavka za rekonstrukciju parkinga u Naselju Oslobodioci Valjeva (Kolubara 2). Odgovarajući Kolubarskim.rs na ta pitanja, Vuković je kazao da će "cena biti poznata po pregledu izvedenih radova, koji se realizuju u okviru rehabilitacije ulica i parkinga za koje je Grad opredelio 100 miliona dinara, i da se radovi izvode na osnovu tehničkog opisa uz predmer, a rok završetka je 20. decembar". 

 

S obzirom na to da ne postoji javna nabavka rehabilitacija ulica i parkinga, nego samo rehabilitacija ulica – presvlačenje novim asfaltom, pitali smo Vukovića na osnovu čega će novac namenjen za "rehabilitaciju ulica" biti, delom, potrošen za parking? Vuković je pokušao da nam objasni da se ne radi o parkingu, nego o delu Karađorđeve ulice.

 

"Parking u Kolubari, tj. stari deo Karađorđeve ulice koja se koristi za parking vozila, a koji je u sklopu interne saobraćajnice, uređuje se kroz referat rehabilitacija ulica", napisao je Vuković u odgovoru.

Parking u Kolubari 2

Parking u Kolubari 2 (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, u ovoj godini su sređena dva parkinga - u Karađorđevoj ulici 101 i prekoputa sudova. Za oba je bila raspisana javna nabavka, vrednost radova investicionog održavanja parkinga u Karađorđevoj 101 bila je oko četiri miliona, dok su radovi na sređivanju parkinga iza sudova koštali oko 5,8 miliona dinra, gde su, pored novog asfalta, rađene i slivničke rešetke. Sređen je i manji parking ispred "parnjače", i ti radovi su bili u okviru rehabilitacije Hajduk Veljkove ulice.

 

Inače, u ovogodišnjem budžetu Valjeva je za rehabilitaciju ulica – presvlačenje novim asfaltnim slojem prvobitno bilo izdvojeno 100 miliona dinara, nakon drugog rebalansa budžeta iznos je povećan na 136 miliona, da bi u novembru nakon trećeg rebalansa budžeta sredstva za rehabilitaciju ulica bila smanjena na 124 miliona dinara.

 

Sudeći prema informacijama na sajtu gradonačelnika "Lepa reč", na kome se redovno objavljuju graditeljski poslovi – asfaltiranje, presvlačenje, posipanje, presipanje ulica i puteva, u ovoj godini rehabilitovano je ili presvučeno novim slojem asfalta 13 ulica, i to, pojedinačno, u dužini od po nekoliko stotina metara. Najduža je Đerdapska 1900 metara, dok je ukupna dužina pet "rehabilitovanih ulica", koje su se našle na sajtu "Lepa reč", 1.157 metara. U toku su radovi na rehabilitaciji dela Ulice Vlade Danilovića, od Pantićeve do Železničke ulice, i dela Čika Ljubine ulice.

 

U Planu komunalne izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture grada za 2023. godinu, za investiciono održavanje ulica i parkinga opredeljeno je, nakon trećeg rebalansa budžeta, oko 56 miliona dinara, dok je za izgradnju ulica i parkinga prvobitno bilo planirano 18 miliona, da bi nakon trećeg rebalansa to iznsilo oko 10,2 miliona dinara.

 

Takođe, u Planu komunlne izgradnje predviđena su sredstva i za projektovanje ulica i parkinga. Za te poslove prvobitno je bilo opredeljeno 18 miliona, potom je iznos smanjen na 16,8 miliona, nakon drugog rebalansa cifra je iznosila 12, 6 miliona i konačno posle trećeg rebalansa budžeta došlo se do iznosa od oko 10,6 miliona dinara za projektovanje ulica i parkinga.

 

Parking u Kolubari 2 je potreban, ali...

 

Parking u Naselju Kolubara 2, koji se nalazi, kako Vuković kaže, na delu stare Karađorđeve ulice koja to nije više od 40 godina, je svakako trebalo urediti i to mnogo godina ranije.

 

Međutim, nedopustivo je prostor te površine raditi bez projekta, građevinske dozvole, urbanističkog rešenja, koje će pored funkcionalne imati estetsku i ekološku dimenziju, bez ozelenjavanja prostora, u gradu koji je među najzagađenijim u Srbiji. Takođe je nedopustivo nenamensko trošenje sredstva namenjenog za "rehabilitaciju ulica", naročito zbog toga što u budžetu Valjeva za 2023. godinu postoji pozicija izgradnja ulica i parkinga.

Parking u Kolubari 2

Parking u Kolubari 2 (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nameće se zaključak da je gradsko rukovodstvo odlučilo da u svrhu popravljanja rejtinga Srpske napredne stranke pred izbore, na prečac u decembru, bez projekta i građevinske dozvole, asfaltira zemljanu površinu koju stanari godinama koriste kao parking u Kolubari 2.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Valjevo

Grad Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 1 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara