Brza saobraćajnica Divci-Lajkovac (foto: Kolubarske.rs)
Brza saobraćajnica Divci-Lajkovac (foto: Kolubarske.rs)
25.12.2023, 08:50

Valjevo dobilo brzu saobraćajnicu od Divaca

č: | fb:

U subotu 23. decembra, tačno u podne, otvorena je za saobraćaj deonica brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac od Lajkovca do petlje "Divci" u dužini od 12 kilometara, objavljeno je na sajtu JP "Putevi Srbije". Nije saopšteno kada će biti završeno preostalih 6,3 kilometra brze saobraćajnice.

 

Dan ranije otvaranje deonice najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svojoj fejsbuk stranici. "Sutra tačno u 12 č. otvara se brza saobraćajnica Lajkovac-Divci, dužine 12 km. Ponosan na Srbiju koja se gradi i ljude koji vredno rade. Srbija ne sme da stane", napisao je predsednik.  

 

Sudeći prema fotografijama, predsednik je u petak bio na toj deonici, a društvo su mu pravili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i predstavnici kineske komanije, izvođači radova. Predsednik na svojoj fb stranici nije napisao kada će biti završena kompletna deonica brze saobraćajnic Iverak-Lajkovac u dužini 18,3 kilometra, čija je izgradnja počela u junu 2020. godine.

Brza saobraćajnica Divci-Lajkovac

Brza saobraćajnica Divci-Lajkovac (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema pisanju pojedinih beogradskih medija "završetak radova na celoj deonici moguć je u drugoj polovini 2024. godine".

 

"Završeno je ukupno 13 kilometara brze saobraćajnice od čega se oko 12,4 km u subotu pušta u saobraćaj. U sledećoj godini biće završeno još 5,3 km do Valjeva, kao i 2,4 km ugovorene Južne obilaznice oko Valjeva koja je veza sa industrijskom zonom", objavili su u petak pojedini beogradski mediji.

Brza saobraćajnica Divci-Lajkovac

Brza saobraćajnica Divci-Lajkovac (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, kojom će se Valjevo povezati sa auotputem "Miloš Veliki", počeli su 17. juna 2020. godine, a događaju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Tada je saopšteno da ukupna dužina deonice iznosi 18,3 kilometra, a radovi, koje u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine izvodi kompanija "Čajna Šandong", vredni su 158 miliona evra, a rok za završetak radova je 36 meseci.

 

Predsednik se tada interesovao zašto je rok za završetak radova 36 meseci, a ne kraće, i nakon njegovog insistiranja kineski partneri iz kompanije "Čajna Šandong" obećali su da će brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac biti završena do kraja 2022. godine.

 

Obilazeći radove 23. marta 2021. godine u Divcima, Aleksandar Vučić je ponovio da će brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac u dužini od 18,3 kilometra biti završena krajem decembra 2022. godine što je godinu dana pre roka.

 

Međutim, brza saobraćajnica ne da nije završena krajem decembra 2022. godine, nego nije završena ni krajem decembra 2023. godine kako je predviđeno ugovorom. U saobraćaj je pušteno 12 kilometara brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac od, kako su objavili neki beogradski mediji, 13 kilometa koliko je završeno do sada, dok se preostalih 5,3 kilometara još uvek gradi.

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice (Foto: Kolubarske.rs)

 

Deonica je puštena u sabraćaj "u tišini", bez kamera i mikrofona, čak i predsednikovih omiljenih medija, što nije svojstveno ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ni Srpskoj naprednoj stranci.

Aktuelno