Darija Ranković i Vojislav Andrić (foto: Đorđe Đoković)
Darija Ranković i Vojislav Andrić (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2014, 12:49

Uskoro sređivanje fasade Gimnazije

č: | fb:

Ministarstvo prosvete raspisalo je tender za nastavak radova na izgradnji škole u Brđanima i sanaciju fasade na Valjevskoj gimnaziji, koji će početi u martu sledeće godine. Za završetak građevinskih radova na zgradi Osnovne škole “Milovan Glišić”, koja se gradi 14 godina, obezbeđeno je 103,2 miliona dinara, dok će sanacija fasade Valjevske gimnazije koštati 4,1 milion dinara.

„Fasada jedne od najlepših  građevina u Valjevu, koja datira iz 1906. godine, je u značajnoj meri oštećena, a radovi koji su planirani ne samo da će doprineti boljem izgledu, nego će zgradu, ornamente i ukrase sačuvati od daljeg propadanja“, kaže direktor Gimnazije dr Vojislav Andrić. Poslednja rekonstrukcija fasade Valjevske gimnazije je bila pre deset godina i to je otprilike optimalan ciklus sređivanja spoljašnosti škole. Andrić podseća da su pre deset godina kada je rađena rekonstrukcija uništene tri biste koje se nalaze iznad ulaza u školu.

„Majstori su, bez dozvole nadzornog organa, premazali fasadnom bojom bronzane statue Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića i Ljube Nenadovića. Da bi se to vratilo u prethodno ili ispravno stanje neophodno je utrošiti preko pet hiljada evra“, kaže Andrić i dodaje da će se ovaj put strogo voditi računa da se ne načini ponovo slična greška. Fasada Valjevske gimnazije, kao što je bila pre 108 godina, kao što je i danas, biće obojena u žutu boju.

Oštećena na fasadi gimnazije

Oštećena na fasadi gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Valjevske gimnazije žali što ovim projektom nisu obuhvaćeni i radovi na spoljnjem osvetljenju škole, kojim bi ornamenti, karijatide, stubovi i ostali ukrasi na građevini došli do punog izražaja. On se nada da će biti i drugih prilika i projekata kako bi bio obezbeđen novac i za te radove, koji bi koštali oko četiri milina dinara.

„Kada bi, uz fasadu, uradili i spoljnje osvetljenje, za šta imamo već urađen projekat, bili bi smo, što se tiče investicionog održavanja škole, mirni najmanje deset godina“, kaže direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić.

Radovi na OŠ „Milovan Glišić“ u Brđanima i na Valjevskoj gimnaziji , koji će trajati 180 dana, realizuju se u okviru Programa modernizacije škola, koji se finansira delom iz zajma Evropske investicione banke, a delom uz učešće države Srbije. Nakon završetka građevinskih radova na školi u Brđanima preostaje parterno uređenje i opremanje, za šta će novac biti, najverovatnije, obezbeđen u gradskom budžetu.

Aktuelno