Javna rasprava (foto: www.valjevo.rs)
Javna rasprava (foto: www.valjevo.rs)
17.12.2014, 11:44

„Monstrum od budžeta“

č: | fb:

Javnoj raspravi o predlogu budžeta za 2015. godinu prisustvovalo je oko stotinu Valjevaca, a njih desetak se u raspravu uključilo sa konkretnim predlozima. Javna rasprava zakazana je samo par dana pred održavanje, predlog budžeta nigde nije publikovan, tako da su se građani sa njim upoznali tek u danu održavanja rasprave. Sugrađene sa novcem koji će nam biti na raspolaganju, trošenju i zarađivanju, planovima i investicijama, sinoć nije upozno prvi čovek Valjeva, gradonačelnik Stanko Terzić. Umesto njega to je učinio njegov zamenik Žarko Kovač i načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović.

„Po prvi put ove godine budžet će biti programski, a ne linearni, što znači da su odlukom o budžetu jasno definisani ciljevi, tako da je ovaj programski budžet instrument za veću odgovornost pri potrošnji novca“, kaže Jelica Stojanović i objašnjava da uputstvo ministarstva propisuje da je utvrđena lista 24 sektora i da su oni povezani sa 15 programa. Svaki program obuhvata jednu oblast, jednu nadležnost, i tu su opisane sve aktivnosti, šta je to što će se raditi u narednoj godini i lice koje je odgovorno za te poslove. Za razliku od linijskog budžeta, sada ćemo na kraju godine moći tačno da vidimo kako je utrošen novac“, rekla je Jelica Stojanović.

Budžet za 2015. godinu je planiran na 2.243.800.000 dinara, najveći deo 69 posto čine poreski prihodi, slede transferi oko 17 posto, neporeski prihodi  iznose 7,5  posto, primanja od prodaje nefinansijske imovine oko 4,6 posto, a sredstva  preneta iz ranijih godina čine 2,2 posto budžeta.

Sledeće godine, kako je rečeno, biće finansirano 15 programa. Najviše novca biće izdvojeno za lokalnu samoupravu 548 miliona dinara, za putnu infrastrukturu 371 milion, za komunalnu delatnost 292 miliona, sledi predškolsko vaspitanje 258 miliona, za osnovno obrazovanje 204 miliona dinara, za razvoj sporta i omladine 128 miliona, za razvoj kulture 116 miliona i za socijalnu i dečiju zaštitu 112 miliona dinara. Za lokalni razvoj i prostorno planiranje u sledećoj godini predviđeno je 80 miliona dinara, za srednje obrazovanje 64 miliona, za lokalni ekonomski razvoj 18 miliona, za zaštitu životne sredine 14 miliona, za razvoj turizma 11 miliona, za razvoj poljoprivrede 9 miliona i za primarnu zdravstvenu zaštitu 6 miliona dinara.

Učesnici javne rasprave

Učesnici javne rasprave (Foto: www.valjevo.rs)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je objasnio da će i pored štednje i manje novca opredeljenog za razvoj, biti realizovano nekoliko projekta. Najviše novca biće izdvojeno za nastavak toplifikacije 285 miliona dinara, za nastavak izgradnje osnovne škole „Milovan Glišić“ u Brđanima biće zdvojeno 57 miliona,  za rekonstrukciju Karađorđeve od ulice Vojvode Mišića do Jadra predviđeno je 35 miliona dinara, za projekte vodosnabdevanja 30 miliona, za izgradnju balona na bazenu u Petnici 16 miliona,  za projektovanje izgradnje puta M4 planirano je 10 miliona, za opremanje industrijske zone osam miliona i za  Regionalnu deponiju „Kalenić“ planirano je četiri miliona dinara.

Učesnici rasprave, čini se najbrojniji za poslednjih nekoliko godina, najviše su govorili o problemima i zahtevima sredine iz koje dolaze. Ekonomista dr Slobodan Ilić smatra da je budžet za 2015 godinu, „monstrum od budžeta“, jer niti je linijski, kao što je bio do sada, niti je programski, kakav treba da bude od sledeće godine. „Iz izlaganja zamenika gradonačelnika i načelnice Gradske uprave nisam shvatio šta su ciljevi budžeta lokalne administracije za 2015. godinu“, kaže dr Slobodan Ilić. On zamera što ni u sledećoj godini nije planirana korporatizacija javno-komunalnog kapitala, pretvaranje od javne službe u pravo preduzeće – akcionarsko ili društvo sa ograničenom odgovornošću i pita koliki su transferi javnih preduzeća. „Predstavnici lokalne vlasti treba da predlog budžeta za sledeću godinu objave na gradskom sajtu“, poručio je dr Slobodan Ilić.

Dušan Vukajlović smatra da je trebalo da se raspravlja o nacrtu, a ne predlogu budžeta za 2015. godinu, koji je već usvojilo Gradsko veće, pa se nameće zaključak da je javna rasprava organizovana kako bi bila ispoštovana zakonska procedura, a ne da se zaista i iskreno čuju primedbe i sugestije građana. On lokalnoj vlasti zamera na tome što nema štednje i što je gradska uprava podeljena na dva dela. Radomir Marinković pita zašto ni u sledećoj godini nisu planirani radovi na izgradnji kanalizacione mreže od Belega do Beloševca. On predlaže da se svima koji žive u blizini privremene gradske deponije, koja je privremena više od 25 godina, ukine bar ekološka taksa. Marinković je juče na javnoj raspravi poručio da će, pošto Grad nije ispoštovao sporazum o korišćenju deponije, ponovo blokirati deponiju. Vlada Milivojević, predstavnik MZ Krušik upozorio je da na Kličevačkom groblju nema mesta za sahranjivanje, Milan Simić iz naselja Zbratimljeni gradovi zamera lokalnoj vlasti što ne vodi računa o sređivanju parkovskih površina u stambenim naseljima, dok se žitelj Gorića Živadin Ninković požalio što u ambulanti u Novom Naselju ne radi laborant.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 39 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...