Ključevi za Jankoviće (foto: www.valjevo.rs)
Ključevi za Jankoviće (foto: www.valjevo.rs)
13.01.2015, 12:08

Čekajući Vučića, dočekali Božić

č: | fb:

Porodice Rakić, Jovičić, Janković i Mašinka Pešić čekali su 22 dana na useljenje u novu kuću i tek nakon insistiranja i upozorenja da će preduzeti i neke radikalnije korake, dobili su ključeve i Božić dočekali u svojim domovima. Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju,  izgradnja kuća je završena 16. decembra, ali ključevi porodicama nisu uručeni jer se čekao premijer Srbije Aleksandar Vučić da to lično učini.

Izgradnju četiri kuće na Petom puku u koje su se uoči Božića uselile porodice Rakić, Jovičić, Janković i Mašinka Pešić su donirali Ujednjeni Arapski Emirati, preko programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Vlada Republike Srbije je, po Zakonu o otklanjanju posledica poplava, investitor tih objekata dok Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja obavlja sve poslove na obnovi i izgradnji u ime republičke Vlade. Član Gradskog veća Nikola Radojičić, koji je porodicama uručio ključeve, objašnjava da su kuće na Petom puku završene 16. decembra, radove je izvodilo valjevsko GP “Kej”, koje je u roku završilo izgradnju. “Po završetku radova investitor je trebalo da uradi tehnički prijem te četiri kuće. Lokalna samouprava je svoj deo posla uradila vezano za infrastrukturu i obezbeđenje elektro, vodovodnog i kanalizacionog priključka. Grad Valjevo, koji je vlasnik parcela na kojima su građene kuće, je u obavezi da parcele prenese u vlasništvo Vlade Srbije, što ćemo mi uraditi u martu”, kaže Radojičić. On objašnjava da se, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji u vanrednim situacijama, kuće mogu graditi bez građevinske dozvole uz projekte, a godinu dana nakon završetka radova investitor je obavezan da lokalnoj samoupravi podnese zahtev, sa kompletnom dokumentacijom, za izdavanje građevinske dozvole. Radojčić nije potvrdio da su porodice na useljenje u kuće čekale tri nedelje, jer se čekao premijer Aleksandar Vučić da im uruči ključeve.

„Razlog zbog čega su porodice čekale na useljenje 22 dana je taj što se nije znalo ko će uručiti ključeve, da li Kancelarija ili neko iz Vlade Republike Srbije. Izvođač radova je 16. decembra predao ključeve kuća UNDP-u, predstavniku donatora, koji je ključeve prosledio Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja, koja je investitor, a ona je trebalo da ih preda korisnicima kuća. Međutim, bez objašnjenja i navođenja razloga Kancelarija je odložila predaju ključeva, samim tim i useljenje ljudi koji na dom čekaju više od osam meseci. Nakon insistiranja korisnika, da se usele u svoje kuće do Božića, predstavnici grada zatražili su od Kancelarije da im se preda kuća na Badnji dan, što je i učinjeno”, kaže Radojičić. On objašnjava da su porodice koje su se uselilie u kuće na Petom puku korisnici, a ne vlasnici objekata. „Narednih pet godina vlasnik kuća i parcela je Republika Srbija i za to vreme korisnici te objekte ne mogu prodati, a nakon tog perioda oni postaju vlasnici. To je regulisano Zakonom o otklanjanju posledica poplava”, precizirao je član Gradskog veća, koji je porodicama na Badnji dan uručio ključeve.

Kuća Mašinka Pešić

Kuća Mašinka Pešić (Foto: www.valjevo.rs)

Na naše pitanje zašto nisu pozvani mediji, da prisustvuju činu uručenja ključeva, Radojčić objašnjava da je investitor Vlada Republike Srbije koja je našla donatore Ujednjene Arapske Emirate, a Grad je samo obezbedio parcele. „Smatrali smo da nije korektno da se gradsko rukovodstvo medijski eksponira i da predstavnici grada uručuju ključeve, jer su u ovom poslu zasluge Grada minimalne” kaže Radojičić.  Ako grad nije želeo medijski da se eksponira zbog čega je medijima gradska PR služba poslala nekoliko fotografija i tekst o uručenju ključeva? “Nije bila posebna tajnost, jednostavno smo procenili da je bolje ne pozivati medije na uručenje ključeva”, kaže kratko Nikola Radojičić.

Četiri kuće na Petom puku su za sada jedine izgrađene od 26 kuća koliko ih je na spisku. U toku je izgradnja  preostala 22 objekta. “Većina kuća je pod krovom i već se rade unutrašnji radovi, neke su ‘na prvoj ploči’, nekolicina je ‘izašla iz temelja’. Procena je da će sve kuće biti završene do proleća”, kaže član Gradskog veća Nikola Radojičić.

Prema prvobitnom planu za izgradnju je bilo 29 kuća, ali je za tri objekta isplaćen novac, s obzirom na to da parcele, na kojima je trebalo da se grade, nisu pogodne jer su potencijalna klizišta. 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...