Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
23.04.2015, 21:50

Predsednik dr Slobodan Gvozdenović

č: | fb:

Ginekolog dr Slobodan Gvozdenović izabran je večeras za predsednika Gradskog odbora SNS u Valjevu na izbornoj skupštini, koja je održana u velikoj sali Gradske skupštine. Prilikom utvrđivanja kvoruma konstatovano je, na osnovu izveštaja Verifikacione komisije, čiji je predsdnik bio Mihailo Milutinović, šef pravnog tima naprednjaka, da je od 115 članova prisdutno njih 103. Za dr Gvozdenovića je javno glasalo 70 delegata, ili, kako je saopštila Izborna komisija sa Olgom Nenadović na čelu, 63 odsto.

Pristalice drugog kandidata Janka Gagića napustile su salu nezadovoljne time što je glasanje bilo javno, a ne tajno, a to pitanje postavio je Stamenko Svitlica. Svitlica, međutim, nije dobio priliku da se obrati prisutnima iako je u pomoć prizivao i Kristijana Tucakovića, koodinatora stranačke centrale SNS za Valjevo.

„Sve je u skladu sa izbornim pravilnikom, koji je uradio predsednik stranke (Aleksandar Vučić) sa saradnicima i ja nemam pravo da remetim rad Izborne skupštine. Moje je da konstatujem kako nije bilo povrede izbornog postupka“, rekao je Tucaković, što je dodatno iritiralo Gagićeve pristalice. Janko Gagić je ostao u sali i „aplauzom“ čestitao izbornu pobedu dr Gvozdenovića, a potom je i on izašao u hol.

Igre i predigre

Mnogo toga bilo je jasno posle izbora za predsednike „u preko dve trećine“ mesnih odbora SNS na kojima je dr Gvozdenović imao daleko veću podršku od Gagića. Ti predsednici su večeras bili delegati na skupštini. Sličan scenario, uostalom, viđen je i na prethodnoj Izbornoj skupštini na kojoj je pobedio hirurg dr Dobrivoje Grujičić.

Kandidaturu dr Gvozdenovića obrazložio je Mihailo Jokić, predsednik Gradske skupštine, ističući Gvozdenovićevo iskustvo u politici i uspeh na lokalnim izborima sa grupom građana (Pobeda za Valjevo), te njegovu kooperativnost i saradnju. „Dr Gvozdenović nikada nije izdao“, rekao je Jokić.

Gagića je kao kandidata promovisala Slađana Marković, smenjena direktorka Doma kulture. Govorio je i Janko Gagić posebno apostrofirajući rad sa članstvom i mesnim odborima, kojih se u Gradskom odboru, kako je rekao, sete samo uoči izbora! Pritom je podsetio na loš izborni rezultat SNS na izborima za mesne zajednice, iako su naprednjaci u Popučkama, gde je njegova baza, ubedljivo pobedili.

Dr Gvozdenović nije govorio jer „ne govori posle profesora Jokića“ (patrijarhova se ne poriče, prim. BV) ali je u izveštaju o radu Povereništva, od 27. januara 2014, kada je postavljen, do danas, istakao uspehe na izborima, posebno na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. On je procenio kako SNS na prvim lokalnim izborima u Valjevu, koji bi mogli da budu krajem 2015, ima šansi da osvoji apsolutnu vlast.

Posmatraču sa strane bilo je jasno da je i ovoga puta sve organizovano do perfekcije – od dočeka delegata, njihovog verifikovanja, ulaska u salu i predlaganja kandidata za skupštinska radna tela, do aplauza upućenih dr Gvozdenoviću, koji su uvek bili incirani „iz šaraga“ od iste grupe mladih aktivista. Gagićeve pristalice su teško podnele poraz, što je bilo jasno i prilikom njihovogt izlaska iz sale, a i docnije kada su iz hola ispred skupštinskih sala dolazili gotovo vrišteći glasovi pojedinih dama! Slično je bilo i pred zgradom gradskog parlamenta kada je sve već bilo gotovo.

„Komunisti pobedili radikale (i četnike)“

„Komunisti su pobedili radikale“, rekao nam je jedan od viđenijih članova iz pobedničke struje, dok je drugi, takođe uticajan ali naklonjen Gagiću, dodao kako su „pošteno (!) pobedili i četnike, a ne samo komuniste“!

Iako su se obe strane tokom istupa njihovih predstavnika gotovo zaklinjali u to kako večerašnji skup neće i ne sme biti skup razdora, utisak je da će se unutarstranački sukobi, koji traju od maja 2013. i uvođenja statusa poverenika, koje posebno pobednici ne priznaju, nastaviti.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Na pres konferenciji održanoj posle Izborne skupštine, dr Gvozdenović je reako kako konstituisanje Gradskog odbora nije završeno jer nisu izabrani potpredsednici i saveti Gradskog odbora, koje će on predložiti. Novi predsednik nije bio voljan da odgovara na novinarska pitanja u čemu su se večeras razišle dve grupe delegata smatrajući kako je to unutarstranačka stvar, te da oni koje to zanima mogu da razgovaraju sa nezadovoljnima, kojih je u političkom životu Srbije, posebno od uvođenja višestranačja, uvek bilo.

Dr Gvozdenović je takođe rekao kako su mladi ljudi, koji su se večeras sa njim pojavili pred novinarima, nova snaga SNS „kadra da vodi stranku i Valjevo“. Od gostiju iz Beograda, uz Tucakovića, prisutan je bio i Dario Mačkić, član Izvršnog odbora stranke, ali se on nije oglašavao.

Završnica je bila koktel u „Zlatiboru“ na kojem su se pojavili samo pobednici. Izborna skupština je, kako je i najavljeno, bila zatvorena za javnost, a izveštač Kolubarskih.rs je u holu pozvan da prisustvuje ukoliko to želi.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 17 sati 22 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 17 sati 23 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...