Registracija Prijava preko FB
Stevanović, Petković, Jeremić, Grujičić i Sajić (foto: Đorđe Đoković)
Stevanović, Petković, Jeremić, Grujičić i Sajić (foto: Đorđe Đoković)
31.07.2015, 12:32

Posle godinu dana radi mamograf

č: | fb:

Posle godinu dana digitalni mamograf ponovo radi u Opštoj bolnici zahvaljujući akciji, koju su pokrenuli novinarka Radio Patka Slađana Stevanović i direktor Direkcije Dragan Jeremić, i "Krušiku" koji je donirao 4,5 miliona dinara za popravku aparata, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji. Radiolog dr Nada Sajić, uz zahvalnost donatorima i inicijatorima akcije obezbeđivanja pomoći, kao i medijima, ocenila je kako „nismo ni svesni pomoći“ pacijentkinjama koju digitalni mamograf pruža u dijagnostici ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Nada Sajić

Nada Sajić (Foto: Đorđe Đoković)

„Digitalni mamograf omogućava otkrivanja promena u dojci i ranoj, inicijalnoj fazi, kada su maligne promene izlečive“, kazala je dr Sajić. Ona je podsetila da je od maja 2011, kada je taj savremeni aparat stigao u Valjevo kao donacija Vlade Japana, na digitalnom mamografu urađeno 7.500 pregleda – 3.700 bilo ih je u okviru preventivnog skrininga karcinoma dojke, ostali su rađeni u dijagnostičke svrhe. Pre digitalnog, Valjevska bolnica je imala manje savremen analogni mamograf.

Statistika govori da u životnom dobu žena između 40 i 50 godina rano otkrivanje malignih promena napredovanje bolesti smanju za oko 20 odsto, a u životnom dobu između 50 i 60 godina i do 30 odsto.

Za godinu dana, koliko je trebalo da se aparat popravi, posle osnovnog onkološko-hirurškog pregleda, u dijagnostici su korišćeni ultrazvučni aparat i snimci načinjeni magnetnom rezonancom jer je Valjevo jedan od retkih centara u Srbiji, koji je, mimo velikih kliničkih centara, imao zaokruženu savremenu dijagnostiku.

Direktor „Krušika“, Mladen Petković izrazio je zadovoljstvo što je ta fabrika, posle dužeg vremena, bila u prilici da pomogne Valjevskoj bolnici. Izrazio je spremnost „Krušika“ da se odazove u sličnim situacijama, ali i apelovao na ostale privredne subjekte da se pridruže akciji obezbeđivanja optimalnih uslova za rad Valjevske bolnice.

Petković i Grujičić

Petković i Grujičić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić kazao je kako će uskoro biti popravljen i skener, koji opet nije bio u punoj funkciji. On je najavio kako je Ministarstvu zdravlja Srbije prosleđen plan nabavka opreme u 2016, 2017. i 2018. godini.

„Prioritet je novi skener s obzirom na to da sadašnjem licenca ističe u 2016, potom pojedini anesteziološki i ultrazvučni aparati, kao i dva rendgen aparata jer je najstariji nabavljen 1986. godine. Nadamo se da ćemo dobiti i nove operacione stolove, odnosno nove hirurške instrumente“, precizirao je dr Grujičić uz podsećanje da je konačno rešeno pitanje centralne sterilizacije.

Valjevska bolnica pokriva oko 200.000 stanovnika Kolubarskog okruga, a na program anagiosale za procedure u oblasti interventne kardiologije upućeno je oko 500.000 ljudi iz ovog i susednih okruga, kao i delova Kosmeta, RS u BiH i severa Crne Gore.

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 18 sati 30 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 20 sati 46 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara