Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
03.08.2015, 10:12

Grad je prošle nedelje kupio protivgradne rakete

č: | fb:

I pored toga što nabavka protivgradnih raketa nije u nadležnosti lokalne samouprave, Grad Valjevo je prošle nedelje, kada je okončana javna nabavka, kupio 40 komada protivgradnih raketa, kaže za Kolubarske.rs zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Kovač objašnjava da Grad, po novom Zakonu o odbrani od grada, koji je Skupština Srbije usvojila u junu, nema nadležnost, niti odgovornost kada je reč o nabavci protivgradnih raketa. „Međutim i pored toga, što zakonski propisi ne dozvoljavaju, dakle ne zabranjuju, ali ne dozvoljavaju, da lokalne samouprave kupuju protivgradne rakete, mi smo doneli poseban program, u nameri da pomognemo, u okviru koga smo kupili protivgradne rakete i prošle i ove godine. Tako smo prošle godine rakete kupili od fabrike ‘Trajal’, dok smo ove godine, tačnije prošle nedelje, nabavili 40 raketa od valjevskog ‘Krušika’”, kaže Kovač.

Zamenik gradonačelnika kaže da iznenađuje izjava odgovornih iz RHMZ da Grad nije kupio protivgradne rakete i dodaje da mu nije jasno „zbog čega odgovornost prebacuju na druge”.

„Posebno mi je nejasno, jer je u Gradsku upravu u petak 31. jula stiglo obaveštenje iz RHMZ da raspolažu sa 680 protivgradnih raketa za teritoriju koju pokriva Meteorološki centatr Valjevo”, kaže Žarko Kovač. Prema njegovim informacijama juče su ispaljene 102 rakete, tako da je preostalo još skoro 580, što je sasvim dovoljno za nevreme, koje bi eventualno, ponovo pogodilo Valjevo.

Nove zakonske odredbe

Predlogom izmena Zakona o ministarstvima, koji su poslanici Skupštine Srbije usvojilu u julu ove godine, poslovi protivgradne zaštite su u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZO). Ti poslovi su do sada bili u nadležnosti MUP-a, odnosno Sektora za vanredne situacije, a predloženim izmenama Zakona o ministarstvima predviđeno je da se oni vrate u nadležnost RHMZO, što je bio slučaj do 2011. godine. 

RHMZO će od Sektora za vanredne situacije preuzeti zaposlene i postavljena lica, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu za obavljanje nadležnosti u oblasti protivgradne zaštite, regulisano je novim zakonom.

Novim predlogom zakona o odbrani od grada se kao subjekti sistema odbrane od grada označavaju organi državne uprave, organi autonomnih pokrajina i jedinice lokalne samouprave, a koji obezbeđuju uspostavljanje i funkcionisanje jedinstvenog sistema odbrane od grada na teritoriji Srbije. Po zakonu o odbrani od grada lokalne samouprave finansiraju izgradnju i održavanje mreža lansirnih stanica, angažovanje strelaca, sprovođenje protivpožarnih i drugih bezbednosnih mera na lansirnim stanicama, zaštitnu opremu za strelce.

Autobusko stajalište kod Krušika

Autobusko stajalište kod Krušika (Foto: Đorđe Đoković)

Šteta od nevremena se tek procenjuje

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da još uvek nemaju precizne podatke o šteti koju su pričinili grad i olujni vetar, najavljujući sednicu Štaba za vanredne situacije Valjeva za 13 časova, kada će biti saopštene i razmere štete jučerašnjeg nevremena. Prema njegovim saznanjima najozbiljnija oštećenja su na automobilima, dok je jedan broj sugrađana prijavio da su polupani crepovi na krovovima, razbijena stakla i polomljene roletne na prozorima... U selima valjevskog kraja, gde je grad bio slabiji i manji, nije pričinjena veća šteta, prve su informacije koje stižu sa terena.

Grad

Grad (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno