Akademik Vladimir Kostić u IS Petnica (foto: www.petnica.rs)
Akademik Vladimir Kostić u IS Petnica (foto: www.petnica.rs)
02.11.2015, 10:17

Istraživačka stanica je ostrvo dobre nade

č: | fb:

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Kostić posetio je Istraživačku stanicu Petnica, povodom završetka ovogodišnjeg ciklusa seminara.

Bila je to prilika da se, kao naučnik u oblasti medicinskih nauka, upozna detaljno sa mogućnostima za obrazovni i naučni rad u laboratorijama za biologiju, hemiju i biomedicinu. Razgovarao je i sa polaznicima različitih programa koji se trenutno realizuju u Istraživačkoj stanici.

“Programe u Petnici, iz prirodnih, tehničkih, ali i društvenih i humanističkih nauka, svake godine pohađa skoro 2000 srednjoškolaca i studenata iz svih krajeva naše zemlje, ali i regiona bivše Jugoslavije”, rekao je Direktor Istraživačke stanice Vigor Majić .

„Ovo je ostrvo dobre nade. Dirnuli ste me što ovakvo mesto postoji. Uslovi i način rada sa mladim ljudima koji žele nešto više da nauče i istraže, su ovde odlični”,  rekao je profesor Kostić nakon obilaska laboratorija i radnog prostora, tokom razgovora sa rukovodiocima programa u Petnici.

Akademik Kostić je posebno istako značaj predstavljanja nauke kao jedne celine i pohvalio interdisciplinarni pristup u naučnom obrazovanju u Petnici.

„SANU je podržavala Istraživačku stanicu Petnica od samog osnivanja. I moja želja je da tako bude i na dalje. I akademici i Akademija podržava to što radite u Petnici”, rekao je prof. dr Vladimir Kostić predsednik SANU.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 21 sati 18 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara