Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
12.11.2015, 06:12

Odobreno 246 stipendija đacima i studentima

č: | fb:

Upravni odbor Gradske fondacije za talente Valjeva odlučio je da u školskoj 2015/2016. godini stipendira 246 đaka i studenata, objavljeno je na sajtu Grada Valjeva. Stipendije po 3.800 dinara mesečno dobilo je 40 osnovaca, a po 4.000 dinara mesečno dobiće 43 srednjoškolca.

Po 6.500 dinara mesečno dobijaće 156 studenata fakulteta (najviše ih je sa Beogradskog univerziteta) i visokih strukovnih škola (među njima ima i studenata VIPOS-a) u zemlji, dok će sedam valjevskih studenata u inostranstvu dobijati po 8.000 dinara mesečno. Ti mladi Valjevci za svoje akademsko usavršavanje odabrali su Švedsku, Francusku, Švajcarsku, Englesku, Nemačku i Češku.

Ovogodišnjih 246 talentovanih đaka i studenata, koji će imati skromnu pomoć lokalne samouprave,  je, takođe prema podacima sa sajta Gradske uprave, natprosečan broj. Taj broj se, naime, od 1995. godine, kada je Valjevo i na ovaj način počelo da pomaže „cvet mladosti“, godišnje kretao oko 150. U 2014, prema dokumentaciji Kolubarskih.rs, za 265 stipendista izdvojeno je 14,2 miliona dinara. Mesečni iznosi stipendija bili bi i veći kada bi bilo više razumevanja sponzora i donatora na čemu se takođe radilo.

Treba napomenuti i to da su uslovi za dobijanje stipendija dosta rigorozni – pored uspeha u učenju (prosek ocena najmanje 4,50) ili studiranju (prosek ocena najmanje 9,00), potrebno je i da đaci (studenti) u prethodnoj školskoj godini osvoje jedno od prva tri mesta na državnim ili međunarodnim takmičenjima, da su na rang-listama za upis na fakultete ili visoke strukovne škole u zemlji među prvih pet, odnosno da imaju verifikovan naučni rad ili inovaciju.

Među đacima i studentima, koji su ove godine dobili stipendiju Gradske fondacije za talente, ima i sportista.

Aktuelno