Sajam zapošljavanja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Sajam zapošljavanja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
01.03.2016, 14:22

Grad finansira zapošljavanje 135 radnika

č: | fb:

Najkasnije do kraja sledeće nedelje biće potpisani ugovori sa poslodavcima kojima su odobrena sredstva iz gradske kase za zapošljavanje radnika. Član Gradskog veća i član Komisije za dodelu sredstava Nikola Radojičić kaže da se na ovogodišnji konkurs za realizaciju Loklanog akcionog plana zapošljavanja Valjeva javilo 307 lica, a Komisija treba da izabere 135 kojima će biti odobrena sredstva.

U gradskoj kasi planirano je 15 miliona dinara za pomoć nezaposlenima, kroz Loklani akcioni plan zapošljavanja, tako da će i ove godine Grad finansirati zapošljavanje kroz četiri programa – subvencije poslodavcima za novootvorena radna mesta, za samozapošljavanje, za zapošljavanje kroz javne radove i kroz program stručne prakse. Radojičić navodi da će i ove godine najviše radnika biti angažovano kroz javne radove.

„Za zapošljavanje kroz javne radove, koji traju tri meseca, konkurisalo je 18 poslodavaca za 129 radnika sa sumom od 12,5 miliona dinara, a za ovaj program namenjeno je 6,7 miliona dinara. Tako da ćemo morati, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sa kojom imamo sporazum za realizaciju ovog programa, broj radnika koji će biti angažovani kroz javne radove svedemo na 85, koliko ih je bilo angažovano i porošle godine“, kaže Radojičić.

Nikola Radojičić

Nikola Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Za otvaranje novih radnih mesta iz gradske kase biće izdvojeno dva miliona dinara, a poslodavci će dobijati 200.000 dinara za otvoreno radno mesto. Pristiglo je 38 zahteva, jedan je zbog ne ispunjenih uslova eliminisan, tako da Komisija razmatra 37 zahteva. Radojčić dalje navodi da je za program samozapošljavanja, za koji je opredeljeno 1,6 miliona dinara, konkurisalo 33 lica. I ovim programom je planirano da se zaposli deset osoba, koje će grad finansirati sa 160.000 dinara. Kroz program stručne prakse, za koji je opredeljeno oko 4,7 miliona dinara, planirano je da se finansira 30 nezaposlenih, a podneto je 65 zahteva za 107 radnika.

Nikola Radojičić kaže da su za program javnih radova, koji traju tri meseca, najviše konkurisala javna preduzeća i ustanove, među kojima su Poljoprivredna stručna služba, Dom zdravlja, Turistička organizacija, „Valis“, komunalna preduzeća „Vidrak“ i Vodovod“, i nekoliko udruženja, dok su za program otvaranje novih radnih mesta i za samozapošljavanje konkurisale privatne firme, a najbrojnije su one koje se bave proizvodnjom.

„Komisija predoge upućuje gradonačelniku, na osnovu rang liste koju Gradu dostavi Nacionalna služba za zapošljavanje, sredstva za otvaranje novih radnih mesta dobiće prvih deset na rang listi. Očekujem da će ceo posao, izbor kandidata kojima su odobrena sredstva i potpisivanje ugovora, biti završen najkasnije do kraja sledeće nedelje“, najavljuje član Gradskog veća Nikola Radojičić.

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 16 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara