Pregled mladeža (foto: Đorđe Đoković)
Pregled mladeža (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2016, 07:03

Preventivni pregledi kože na melanome

č: | fb:

Evropska kampanja protiv raka kože - Euromelanoma 2016 obeležena je u Srbiji besplatnim pregledima kože u dvadeset četiri grada, među kojima je i Valjevo. U ambulanti kožnog odeljenja Opšte bolnice juče je pregledano 72 pacijenta, a kod dva pacijenta su uočene promene sumnjive na melanom, tako da su upućeni na dalju dijagnostiku u Beograd. Takođe kod nekoliko pacijenata su uočene atipične promene na mladežima koje treba pratiti. Pored Valjevaca na besplatni pregled javili su se i pacijenti iz Beograda, Loznice, Šapca, Lazarevca i Ljubovije.

Na Evropski dan borbe protiv melanoma, zbog porasta maligniteta kože, upućen je apel da su preventivni pregledi obavezni bar jednom godišnje, zbog toga što procenat izlečenja maligniteta kože zavisi upravo od brzine otkrivanja promene na mladežima. Lekari upozoravaju da melanom spada među deset najčešćih malignih tumora i navode podatak da se u Srbiji godišnje dijagnostifikuje 500 novoobolelih od malignog melanoma.

Načelnica Službe za kožno venerične bolesti Opšte bolnice dr Ljiljana Medić kaže da su karcinomi kože u porastu, apeluje na preventivne pregleda i podseća da je obavezna zaštita prilikom izlaganja Sunčevim zracima.

„Na svu sreću najmanje je malignog melanoma, koji je najmaligniji tumor zbog toga što najlakše i najbrže metastazira. Ovakve akcije koje se godinama organizuju su značajno povećale svest ljudi, koji češće i u većem broju dolaze na preglede. Dermoskopiju mladeža radimo ručnim dermoskopima i oni su dovoljni da se uoči promena ako je ima. Svaka promena na mladežu, koji se naglo uvećao, nepravilnog oblika i nejasnih granica, koji je promenio boju, oko koga se pojavilo crvenilo ili krvari, ako se iznenadna pojavi mladež gde ga nije bilo, sve su to alarmantne promene koje treba pregledati. Najbolje je bar jendom godišnje doći na pregled mladeža i to u zimskom periodu”, kaže dr Ljiljana Medić i upozorava da su naročit faktor rizika opekotine u dečjem uzrastu.

Ona objašnjava da ukoliko se melanom otkrije na vreme, ako nije počeo da se širi, u tom stadijumu je izlečenje stopostotno.

Pregledi mladeža se obavljaju tokom čitave godine, svakodnevno bez zakazovanja, a ne samo u okviru kampanje, u ambulantama kožnog odeljenja Opšte bolnice Valjevo.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara