Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2017, 10:20

Za nedelju dana skoro 300 obolelih

č: | fb:

U Valjevu je značajno povećan broj obolelih od oboljenja sličnih gripu, dok je u poslednjoj nedelji decembra dokazano i prisustvo virusa gripa A (N3) kod pacijenata iz Valjeva i Uba, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

 

U poslednjoj nedelji prošle godine, od 26. decembra do 1. januara, beleži se značajan porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu (OSG), prijavljeno je 287 obolelih, što je skoro četiri puta više nego prethodne nedelje. Najviše oblolelih je među decom uzrasta od 5 do 14 godina.  

 

Kako se navodi u saopštenju Zavoda za javno zdravlje od početka sprovođenja epidemiološkog nadzora nad gripom od 40 kalendarske nedelje pa do kraja 2016. godine, ukupno je prijavljeno 389 obolelih od oboljenja sličnih gripu kod kojeg postoji iznenadna pojava temperature, iznad 38 stepeni, praćena bolovima u mišićima i zglobovima, suvim kašljem.

 

Mere prevencije opšte i specifične

 

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koja je dozvoljena i pri pojavi virusa gripa u cirkulaciji, ali za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje.

 

Opšte mere prevencije gripa podrazumevaju držanje odstojanja od najmanje jednog metra od drugih osoba, pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, pravilno odlaganje upotrebljenih maramica što znači nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće, zatim higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja, ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, redovno provetravanje i higijena prostorija.

 

Takođe je važno i redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe, naročito mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečjih igračaka. Treba ograničiti posetu hospitalizovanim bolesnicima, o čemu odluku donosi Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje, koje je potpisala dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 23 sati 11 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara