Litija (foto: Đorđe Đoković)
Litija (foto: Đorđe Đoković)
05.06.2017, 12:29

Valjevo slavi Duhovski ponedeljak – Druge Trojice

č: | fb:

"Srećna slava, neka da Bog zdravlja i neka zaštiti ovaj grad i svaki grad u Srbiji od svega što bi moglo da bude nešto što nije na dobro i na spasenje", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović čestitajući slavu Valjeva Duhovski ponedeljak – Druge Trojice.

 

Litija

Litija (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon svete arhijerejske liturgije u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju su služili episkop valjevski g. Milutin i australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom, krenula je duhovska litija centralnim gradskim ulicama - Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice gde je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve.

Upisivanje zapisa u hrast

Upisivanje zapisa u hrast (Foto: Đorđe Đoković)

Episkop Milutin i Slobodan Gvozdenović

Episkop Milutin i Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Episkop valjevski g. Milutin rekao je da ima veliku čast da pozdravi i da blagodari Gospodu što je danas među nama australijsko-novozelandski episkop g. Siluan, koji je dete ovoga kraja, odrastao u Valjevu. Zahvalio se i gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću, koji je, kako je rekao, "došao zajedno sa nama, a drugačije ne bi ni valjalo, i to je lepo".

 

- Osećamo se prijatno kada smo zajedno. Moramo svi zajedno raditi na dobro našeg garda, na dobro naših građana, svih ljudi, kako vi politički, tako mi duhovno, da uvek budemo na svom zadatku. Posebna je čast danas pozdraviti vojsku i policiju Srbije, koji su ovde prisutni. Neka Vam je svima srećna slava - rekao je g. Milutin.

Gradonačelnik čestita slavu

Gradonačelnik čestita slavu (Foto: Đorđe Đoković)

Građanima Valjeva slavu je čestitao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

- Uvek kažem da onima kojima je Bog dozvolio da upravljaju gradom i da vrše vlast moraju vladati sa strahom božjim pre svega od onoga što činimo, da znamo da Gospod pazi na ono što radimo. Želim da vam poželim dobro zdravlje i da današnji dan provedemo u veselju i zdravlju – poručio je sugrađanima Slobodan Gvozdenović.

 

Tokom litije ulicama Valjeva nošene su mošti vladike Nikolaja i svetinje iz Egine. U litiji koja simbolizuje večnost i čija je svrha da kroz grad pronese glas o prazniku, učestvovali su predškolci, učenici valjevskih škola, članovi kulturno-umetničkih društava, rukovodstvo grada, pripadnici Vojske Srbije, Policijske uprave, sveštenstvo i monaštvo Eparhije valjevske, kao i građani Valjeva.

Pomen kod spomenika

Pomen kod spomenika (Foto: Đorđe Đoković)

Litija se zaustavila kod spomenika proti Metiji Nenadoviću gde je episkop valjevski g. Milutin održao pomen srpskom vojvodi, diplomati i piscu.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 5 sati 53 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 3 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 11 sati 3 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara