Leksikon (foto: Đorđe Đoković)
Leksikon (foto: Đorđe Đoković)
17.07.2014, 14:06

Objavljeno oko 1.800 biografija znamenitih ličnosti

č: | fb:

Na današnji dan 1996. iz štampe je izašla prva sveska Biografskog leksikona Valjevskog kraja, čiji je urednik novinar Zdravko Ranković, osnivač i vlasnik ID Kolubara. Nedugo zatim, u sali Valjevske banke, održana je promocija na kojoj su govorili istoričar mr Milan Tripković i istoričar filma Zoran Gavrić. Pojedine biografije predstavila je spiker Radmila Novaković, promociju je vodio novinar Branko Antonić.

Branko Antonić, Zoran Gavrić, Milan Tripković i Zdravko Ranković.

Branko Antonić, Zoran Gavrić, Milan Tripković i Zdravko Ranković. (Foto: Miroslav Jeremić)

Do sada su objavljene tri knjige na po 408 strana. Svaka od njih sadrži po pet redovnih i jednu dopunsku svesku Leksikona. U 16 svezaka do sada, objavljene su biografije značajnih ličnost čija prezimena počinju na slovo A do slova R, njih oko 1.800. Sve biografije prati popis najvažnije literature o predstavljenim ličnostima. Do kraja obimnog, izazovnog i neobično značajnog projekta za Valjevo i Valjevski kraj, preostalo je da se objave još četiri redovne sveske, od kojih su dve pripremljene, kao i završna dopunska sveska. Enciklopeijsko-leksikografskim poslom u Srbiji se, još celovitije, bave pojedine državne institucije u Beogradu i Novom Sadu.

Sa promocije u sali Valjevske banke

Sa promocije u sali Valjevske banke (Foto: Miroslav Jeremić)

Rad na Biografskom leksikonu Valjevskog kraja započet je u leto 1996, a kada bude okončan u njemu će biti oko 2.000 biografija značajnih ličnosti, od igumana Avakuma do boksera Šukovića, braće Vladimira i Vladislava. Medju njima i onih, koje su obeležile vreme u kojem su delovale, a nisu iz Kolubarskog okruga. One su se u prelomnim trenucima pojavljivale u Valjevu i okolini - poput Josipa Broza Tita, Dragoljuba Draže Mihailovića ili Slobodana Miloševića.

Urednik Leksikona je Zdravko Ranković, o likovnom izgledu na počecima rada brinuo je beogradski akademski slikar Milan Martinović, a u tiražu od 1.000 – 1.500 primeraka uglavnom ga je štampala privatna štamparija Topalović iz Valjeva.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 17 sati 53 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara