Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
02.11.2017, 13:54

Gradska vlast Valjevo vodi u propast

č: | fb:

Valjevske demokrate smatraju da je gradska vlast nestručna i nesposobna, što pokazuje i izvršenje budžeta za prvih devet meseci, kao i predlog drugog rebalansa, o čemu će se odbornici Skupštine grada izjašnjavati na sednici u petak 3. novembra.

 

Predsednik GrO DS Slobodan Pavlović godvoreći o izvršenju budžeta grada za prvih devet meseci skreće pažnju na podatak da je realizacija budžeta značajno ispod 75 posto, što pokazuje da je budžet loše planiran.

 

- Prihodi su realizovani sa 68,3 posto, dok su rashodi za prvih devet meseci iznosili oko 59,4 posto. Prema izveštaju o izvršenju budžeta u prvih devet meseci u budžetu je skoro 390 miliona dinara neiskorišćenih sredstava, što je zabrinjavajuće. To znači da nema investicija, a manje investicija znači da nema novih radnih mesta, a sve to utiče na kvalitet života građana - rekao je Slobodan Pavlović.

 

On je izneo primer koji najslikovitije govori o posledicama lošeg izvršenja budžeta, za šta je direktno odgovorna "nesposobna vlast".

 

- U ovogodišnjem budžetu bila su planirana sredstva za čišćenje brane na reci Gradac. Međutim brana nije očišćena, puna je mulja, nanosa, nema protoka vode. I to je jedan od razloga poplave i oštećenja puta, nakon nedavnih obilnih kiša, kada se izlio Gradac. Da je brana očišćena to se ne bi dogodilo. Na žalost to niko ozbiljno ne shvata i niko se odgovorno ne ponaša. Plašim se da tu nije kraj. Šta će biti kada počnu da se tope snegovi? Sve je to posledica lošeg planiranja, lošeg upravljanja i loše realizacije - navodi Pavlović uz tvrdnju da "ova vlast katastrofalno vodi politiku grada".

 

Govoreći o drugom rebalansu budžeta Valjeva, Pavlović kaže da nije jasno zbog čega se to radi dva meseca pred kraj godine. Posebno čudi povećanje pozicije izgradnja putne infrastrukture za 29 miliona dinara kad je građevinska sezona završena. "Da li mi to opet treba da usvajamo nešto što je već urađeno i da opet budžet peglamo?", upitao je Pavlović. 

Duško Rakić i Slobodan Pavlović

Duško Rakić i Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik DS u Skupštini grada Duško Rakić kaže da se Valjevom upravlja nestručno i da oni koji su na čelu grada niti imaju znanje niti sposobnost. "Ovaj grad ide polako u propast i to sve zahvaljujući lokalnoj aktuelnoj vlasti", poručio je Duško Rakić.

 

Posebno je skrenuo pažnju na loš izbor kadrova, što direktno utiče na funkcionisanje javnih preduzeća i Gradske uprave. On je podsetio da na svakoj sednici demokrate argumentovano govore o nerešenim problemima i o posledicama po grad zbog loše politike aktuelne vlasti, a na te argumente vladajuća koalicija odgovara uvredama.

 

- Demokratska stranka je na prethodnoj sednici Skupštine grada postavila pitanje zbog čega nije izbran dirtektor "Vidraka", kada je okončan ceo konkursni proces, ne ulazeći u kvalitet kandidata. Jedno važno javno preduzeće je u fluidnom statusu, a rezultat toga je prljav grad. Ono što takođe zabrinjava jeste namera gradskog rukovodstva da preduzeće koje je do sada solidno poslovalo spoji sa višegodišnjim gubitašem, preduzećem koje je u velikim problemima - rekao je Rakić. 

 

Možda nije najvažnije, ali je svakako dobar primer lošeg i nestručnoig rada i asfaltiranje gradskih ulica. Rakić navodi da je Pantićeva ulica rekonstruisana pre nekoliko dana, a već nakon prve kiše nije se moglo proći od bara i ogromne količine vode.

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje 19.05.2024

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...