Ulična akcija u okviru kampanje Srbija do informacija (foto: Đorđe Đoković)
Ulična akcija u okviru kampanje Srbija do informacija (foto: Đorđe Đoković)
27.09.2018, 07:00

“Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”

č: | fb:

"Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?", naziv je ulične akcije koja je organizovana juče i u Valjevu u okviru prve "Nedelje prava javnosti da zna".

 

Grupa organizacija civilnog društva, koja je pokretač ove akcije to čini sa ciljem kako bi ukazala na činjenicu da predložene izmne Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, o kojima Skupština tek treba da se izjasni, znače nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac. "Ukoliko predložene izmene zakona budu usvojene, građanima će odgovarati Deda Mraz", poručuju.

 

Ulična akcija u okviru kampanje Srbija do informacija

Ulična akcija u okviru kampanje Srbija do informacija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

 

- Naša poruka građanima jeste da ovaj Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ne bi smeo da se menja u pravcu ograničavanja prava građana, niti zaštite nekih informacija za koje građani imaju pravo da znaju. Ukoliko Skupština Srbije usvoji predložene izmene, više nećemo moći da pitamo velike sisteme, velika javna preduzeća kako troše novac jer će biti izuteti iz zakona. Takođe, oni koji traže informacije će se „daviti“ u upravnim postupcima na sudu dokazujući svoj interes za informacijom od javnog značaja, i tu će biti vezane ruke i Povereniku. Obe promene su loše, imaćemo lošiji zakon i manje prava. I to je negde naša ideja da kroz rad i razgovor sa građanima skrenemo pažnju na to,i da pokažemo da ne pristajemo na to da se smanjuju i ograničavaju prava, da zajedno sa građanima izvršimo pritisak i na Ministarstvo i na Vladu, da odustanu od predloženih izmena – kaže Pavle Dimitrijević iz CRTE.

 

Valjevci su bili zainteresovani da razgovaraju na temu prava da znaju, kao i o najavljenim izmenama zakona. Veliki broj sugrađana se zaustavljao pored štanda i Deda Mraza, razgovaro sa aktivistima i potpisivao peticiju protiv izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.  

 

Utisak je da građani više nisu nezainteresovani i zaplašeni; prilaze štandu, hoće da razgovaraju, da izraze nezadovoljstvo i svoju "muku" podele.

Pavle Dimitrijević

Pavle Dimitrijević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pavle Dimitrijević kaže da se Valjevci najviše žale na ono što ih, kako kažu, "muči", a to su sudski postupci, koji predugo traji ili zastarevaju, drugim rečima sve teže dolaze do pravde, ali su izrazili i nezadovoljstvo nedostatkom informacija o izvršenju sudskih presuda.

 

Građani se žale i na probleme u vezi zapošljavanja, nelegalne gradnja i sukoba oko toga sa komšijama, teško dolaze do informacija i od institucija i od Gradske uprave; istakli su problem nedovoljne transparentnosti informacija o javnim nabavkama, kao i da je nemoguće saznati kada će se i kako rešiti problem aerozagađenja u Valjevu.

 

- Ali ono što dominira jeste rečenica koju je izgovorilo više ljudi, a ona glasi: "Ma kakav zakon, kakva pravila, ovde pravila ne važe!". Dominira taj neki stav da se u Srbiji ne poštuje nijedan zakon, pa ni Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Moj utisak je da niko, od Valjevaca koji su nam prišli a bilo ih je dosta, nije zadovoljan sa vlašću, i to ne samo sa lokalnom vlašću nego uopšte, nisu zadovoljni kako funkcioniše sistem u državi. Tako da je prisutno ogorčenje, nezadovoljstvo i beznađe, a mi se trudimo da vratimo optimizam i da poručimo – ne možemo da promenimo stvari, ako o tome ne govorimo i ako nas niko ne vidi – kaže Pavle Dimitrijević

  

Da podsetimo, grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politikuCRTA, Pravni skenerGrađanske inicijativeSlavko Ćuruvija FondacijaTransparentnost SrbijaBIRNPartneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

 

Sa ciljem informisanja građana o ovom važnom pravu u okviru kampanje "Srbija do informacija" ulična akcija "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?", pre Valjeva je održana u Prijepolju i Užicu, a do kraja nedelje održaće se i u Smederevu i Somboru. "Nedelja prava javnosti da zna" završava se u petak 28. septembra obeležavanjem "Međunarodnog dana prava javnosti da zna".

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 2 sati 46 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 7 sati 56 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar