Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2019, 06:52

Ministarstvo: Valjevu ne treba Dom za stare

č: | fb:

Sudeći prema odgovoru ministra Zorana Đorđevića, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nema nameru da završi Gerontološki centar ili Dom za stare u Valjevu, čija je izgradnja počela pre deset godina i u koji je vlada Japana uložila 2,5 miliona evra.

 

Ovo je saopštila na konferenciji za novinare odbornik u Skupštini grada i član šireg Predsedništva Stranke moderne Srbije (SMS) Snežane Đekić-Spajić, na čiju je inicijativu prikupljeno skoro 3000 potpisa građana za peticiju kojom se traži da se završi objekat Gerontološkog centra u Valjevu.

 

Đekić-Spajić kaže da i pored toga što je peticija upućena na tri adrese – Vladu Srbije, Ambasadu Japana i Gradsko veće Valjeva, do danas je izostao odgovor. Prema njenim rečima odgovor o sudbini Doma za stare je jedino dobila narodni poslanik SMS Tatjana Macura, a iz tog odgovora se jasno vidi da Država nije zainteresovana da završi i privede nameni Dom za stare.

 

U pisanom odgovru Ministarstva za rad za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koji je potpisao ministar Zoran Đorđević, navodi se da je Dom predimenzioniran, da je nepotreban s obzirom na to da u Srbiji ima dovoljno kapaciteta za smeštaj starih lica, kao i da će njegovo funkcionisnaje biti preskupo za državu.

 

Ministar objašnjava da je Zakonom o socijalnoj zaštiti, koji je donet 2011. godine, "limitiran kapacitet domova za smeštaj odraslih i starih na maksimalno 100, a valjevski je projektovan za 160 korisnika". Dalje objašnjava da su, licenciranjem i izjednačavanjem standarda i kvaliteta usluga kod državnih i privatnih pružaoca usluga, "obezbeđeni dovoljni kapaciteti i dostupnost kapacitetnog smeštaja za starije na čitavoj teritoriji Srbije".

 

Snežana Đekić-Spajić

Snežana Đekić-Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

Snežane Đekić-Spajić smatra da u Valjevu nema doviljno kapaciteta, s obzirom na to da postoji samo jedan privatni Dom za stare. "Odgovor ministra Đorđevića navodi na zaključak da oni primoravaju naše stare sugrađane da traže smeštaj u drugim regionima, što znači da će oni svoju porodicu retko viđati. Valjevo mora da ima centar za smeštaj starih lica", poručila je Đekić-Spajić.

 

Dalje u odgovoru ministar Đorđević piše da se postavlja pitanje opravdanosti dodatnog ulaganja u završetak objekta u Valjevu  kapaciteta 160 korisnika, kao i kontinuiranog izdvajanja sredstava u iznosu od najmanje 120 miliona dinara za funkcionisanje doma na godišnjem nivou. "Napominjemo, da se za usluge smeštaja u privatnim, licenciranim domovima na godišnjem nivou iz budžeta Srbije izdvaja oko 20 miliona dinara", napisao je Zoran Đorđević.

 

Snežana Đekić Spajić kaže da je očigledno da Ministarstvo ne razmišlja o potrebama starih i o tome šta je u njihovom interesu, niti u završetku Gerontološkog centra vidi mogućnost zapošljavanja velikog broja radnika iz Valjeva, odvijanja nekih privrendih aktivnosti.

 

"Ministarstvo se isključivo bavi novcem koji će se iz državne kase izdvajati. Zaključujem da su za ministra Zorana Đorđevića potrebe građana Valjeva na poslednjem mestu", kaže Snežana Đekić-Spajić.

 

Na kraju odgovora se navodi da "Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa donatorom, ambasadom Japana razmatra i druge modele za završetak i privođenje nameni ovog objekta u najboljem interesu građana i građanki Valjeva i Kolubarskog okruga".

 

"S obzirom na to da nismo zadovoljni ovim odgovorom našoj poslanici Tatjani Macuri, a nema odgovora na peticiju, zatražićemo sastanak sa resornim ministrom Zoranom Đorđevićem i ambasadorom Japana. Smatramo da se treba boriti dok god postoji način da se vlasti privole da završe objekat i puste ga u funkciju", zaključila je Snežana Đekić-Spajić.

 

Veći deo posla na izgradnji Gerontološkog centra u Valjevu je završen. Objekat je stavljen pod krov, ugrađena je stolarija, urađena fasada... Preostali su unutrašnji radovi, pre svega elektoro i vodovodna instalacija. Svojevremeno je bila procena da je potrebno oko 190 miliona dinara za završetak radova.

 

Dom za stare se prostire na oko 5.500 kvadrata, a projektovan je sa stacionarom od 184 mesta, dnevnim boravkom, ambulantom i prihvatilištem za beskućnike i bio bi jedini takav objekat u Kolubarskom okrugu.

 

Danas je objekat prepuštem zubu vremena i huliganima. Polupana su stakla, uništena je stolarija, unutrašnjost prokišnjava, tragovi vlage su vidljivi na fasadi, dvorište je u korovu... 

Polupani prozori na Gerontološkom centru

Polupani prozori na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno