Pijaca (foto: Đorđe Đoković)
Pijaca (foto: Đorđe Đoković)
15.08.2014, 11:18

Poskupela jaja

č: | fb:

Jaja su poskupela i na valjevskoj zelenoj pijaci, pa su se jutros, kao i prethodnih dana, prodavala po ceni od sedam do 13 dinara po komadu. Nekoliko prodavaca, koje farmeri godinama angažuju za te dilerske poslove, rekli su Kolubarskim.rs kako je na to uticala „jaka cena koncentrata“, kojim se hrane koke nosilje. Tu činjenicu ne umanjuje ni to što ozbiljni farmeri, kojih ima i u valjevskom kraju, sami prave hranivo za nosilje u svojim mešaonama. Jer, skupe su i pojedine komponente, koje farmeri moraju da kupe iako sami proizvode kukuruz, recimo.

„Doteralo je ’cara do duvara’, sve je poskupelo, samo su jaja bila jeftina“, kaže gospođa iz Rađevog Sela, koja sa mužem godinama prodaje jaja jednog od vodećih valjevskih farmera.

Cene jaja su povećane bez obzira na to da li su ih na svojim farmama proizvela dvojica Rankovića, Bogićević, Obrenović, Golubović ili Plavšić. Ima, doduše, i manjih proizvodjača „sa jednim kavezom koka“, koji samo kažu da nisu farmeri.

Da su proizvođači jaja u Srbiji u teškoj ekonomskoj situaciji, te da je jedini spas od njihovog bankrota da se, nakon dve i po godine mirovanja, proizvodna cena jaja povecha sa sedam - osam dinara, na 9,5 - 10 dinara po komadu, saopštilo je i Poslovno udruženje za živinarstvo “Zajednica živinara”.

“Cena mora da ide na gore ako želimo da imamo domaću proizvodnju i ne želimo da budemo zavisni od uvoza. Proizvodna cena između 9,5 i 10 dinara zadovljila bi potrebe da proizvodjači prežive, obnove svoja jata i da Srbija ne bude uvozno zavisna", kazao je agenciji Beta

direktor tog poslovnog udruženja Rade Škorić, Valjevac, koji je svojevremeno vodio “Živinarstvo” u sastavu nekadašnje “Srbijanke”.

Škorić kaže da je u proizvodnji konzumnih jaja “katastrofalna u poslednje dve i po godine”, te da je sve počelo niskim temperaturama 2012, koje su poremetile proizvodnju, kada je jaje u maloprodaji koštalo 22 dinara, a na farmama 14 i 15 dinara, da bi se potom cena “survala” na ssest ili sedam dinara za komad.

“Proizvođači jaja su u poslednje dve i po godine izgubili sve ekonomske rezerve, krediti dobavljača su potrošeni, a jedino pozitivno bilo je smanjenje cena sirovina za stočnu hrane, što je pomoglo da se proizvodnja održi”, precizirao je Škorić.

U Srbiji se proizvodi oko 1,3 do 1,4 milijardi komada jaja godišnje, a u u poslednje dve i po godine uspostavljena je ravnoteža ponude i tražnje.

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 9 sati 10 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 7 sati

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...