Pranje ulica (foto: Đorđe Đoković)
Pranje ulica (foto: Đorđe Đoković)
31.01.2020, 07:53

Prvo pranje ulica od prelaska na "zimski režim"

č: | fb:

JKP Virdak opralo je centralne gradske ulice, i to Karađorđevu ulicu od Vojvode Mišića do Hajduk Veljkove sa poprečnim ulicama. Ovo je bilo prvo pranje gradskih ulica od prelaska na "zimski režim". Većina sugrađana je saglasna da su "i grad i vazduh bolji" bez obzira na to što su samo pojedine ulice oprane i očekuju da će cisterne "doći i na periferiju"

 

I dok se sređuju ulice u centru grada, "duple trake", na kojima su ogromne količine rizle i prljavštine, nisu niti će biti oprane sve dok traje zima, rečeno nam je u JKP Vidrak.

 

Ulazna traka iz pravca Beograda je u nadležnosti lokalne samouprave, dok izlaznu traku održava JP "Putevi Srbije". Međutim, i pored toga što obe trake nisu gradske, prošle godine gradsko komunalno preduzeće je opralo obe saobraćajnice, ali tek na proleće. Pre pranja ulice neophodno je da preduzeća koja su održavala ulice u zimskim uslovima ukolne ostatke rizle.

Pranje ulica

Pranje ulica (Foto: Đorđe Đoković)

U komunalnom preduzeću kažu da će nastaviti sa pranjem gradskih ulica ukoliko vremenske prilike budu povoljne kao što si bile prethodnih dana i za vikend, ali nisu precizirali koje ulice će prati. 

 

Prema gradskoj odluci o održavanju čistoće na površinama javne namene, redovno pranje ulica prestaje od 16. novembra i prelazi se na zimski režim rada, tako da će se gradske ulice prati samo vanredno kada vremenski uslovi to dozvole.

 

U Odluci piše da se javne površine peru od 21 do 5 časova ukoliko je temperatura iznad 4 stepena, dok se u periodu od 16. novembra do 31. marta pranje može obaviti u vremenu od 5 do 21 čas ukoliko je temperatura viša od četiri stepena.

 

JKP Vidrak je dužno da Gradu dostavi godišnji program održavanja čistoće, koji podrazumeva obim, dinamiku, iznos sredstava, a sastavni deo tog programa je mesečni plan u kome su precizno navedene javne površine koje će biti oprane.

 

Prošle godine iz gradskog budžeta za čišćenje i pranje ulica izdvojeno je 38 milona dinara. Kako nam je rečeno u JKP Vidrak, lane su kupljene dve nove cisterne i nova čistilica, "što će omogućiti bolje i češće pranje ulica u gradu”.

 

Pranje ulica mera za smanjenje aerozagađenja

 

U Izveštaju Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja na teritoriji Valjeva sa predlogom mera i aktivnosti koje se mogu primenjivati u narednom periodu, među merama je i redovno pranje ulica i ostalih javnih površina.

 

"Neophodo je voditi računa o redovnom čišćenju i pranju gradskih ulica, posebno u suvim i toplim danima, kako bi se nivo resuspendovanih čestica u vazduhu smanjio", piše u Izveštaju.

Aktuelno