Apoteka (foto: Đorđe Đoković)
Apoteka (foto: Đorđe Đoković)
02.03.2020, 07:57

Valjevskoj apoteci preti blokada računa?

č: | fb:

Zdravstvenoj ustanovi Apoteka "Valjevo" uskoro će biti blokiran račun zbog neizmirenih obaveza i dugovanja, a dobavljači će prekinuti isporuku robe, nezvanično saznaju Kolubarske.rs.

 

U zaključcima Upravnog odbora se navodi da je dug Apoteke 13. januara 2020. godine iznosio 73,8 miliona dinara, najviše duguje oko 54 miliona dinara kompaniji "Phoenix farma". U međuvremenu dug je narastao na, kako nezvanično saznjemo, preko 100 miliona dinara.

 

O teškoj situaciji u kojoj se valjevska Apoteka nalazi duže vreme biće reči na današnjoj sednici Upravnog odbora dok, i pored hitnosti, gradsko rukovodstvo još uvek nije pronašlo rešenje za Zdravstvenu ustanovu Apoteka "Valjevo" uprkos zakonskoj obavezi i apelu zaposlenih.

 

Sredinom januara zaposleni su poslali dopis Gradu, koji je osnivač Apoteke, u kome apeluju na lokalno rukovodstvo da što pre preduzme hitne mere kojima bi se sprečilo dalje propadanje Ustanove, naglašavajući da im je "potrebno rešenje i odgovor sa konkretnim rokovima za rešavanje situacije".

 

Na ovaj dopis zaposlenih, gradsko rukovodstvo je reagovalo tek nakon 18 dana i to tako što je, "zbog hitnosti", na telefonskoj sednici Gradskog veća formirana Komsija za analizu poslovanja Zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo". Predsednik je Mihailo Milutinović, članovi su Dragana Đenić i Violeta Pavlović, iz Gradske uprave, i Vojislav Stepanović i Olivera Arsenijević iz Apoteke.

 

Zadatak Komisije je da, nakon što uradi analizu poslovanja zaključno sa 31.12.2019. godine, uradi izveštaj sa predlogom odgovarajućih mera koji će dostaviti Gradskom veću na usvajanje. Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs Komsija do sada niti je uradil analizu poslovanja, niti izveštaj sa predlogom mera. Sastala se samo jednom, bilo je reči o dva moguća modela rešenja situacije, ali osim razgovora konkretnih predloga nije bilo.

 

Na sednici Skupštine grada, koja je održana 21. februara, usvojena je i to po hitnom postupku Odluka o načinu i modelima rešavanja statusa Zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo".

 

Kako je navedeno, razlog za hitno donošenje odluke je "stanje finansija u ustanovi čije nerešavanje u najkraćem roku može trajno i nepopravljivo narušiti sposobnost plaćanja i obavljanja delatnosti". Takođe, "usled izmena odgovarajućih propisa nerešena situacija u ustanovi može izazvati dodatne obaveze Grada, kao solidarnog dužnika, koje su velikog obima i mogu poremetiti i materijalno-finansijsko poslovanje grada Valjeva".

Đorđe Pavlović i Mihailo Milutinović

Đorđe Pavlović i Mihailo Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prilikom usvajanja ove Odluke na sednici Skupštine grada nije rečeno kakvo je "stanje finansija u ustanovi", koliko iznosi "veliki obim obaveza", tačnije kolika su dugovanja. O tome nije govorio ni zamenik predsednika Skupštine i predsednik Komisje za Apoteku Mihailo Milutinović, koji je rekao da je Apoteka zbog dugovanja u teškoj situaciji, da smo najbliži modelu Aranđelovca koji je svoje apoteke dao u zakup, i da "smo sve preduzeli i preduzećemo da se šteta lokalizuje".

 

Odlukom, koju su usvojili odbonrici, utvrđena su dva modela rešavanja situacije u kojoj se nalazi Apoteka i to: putem javno-privatnog partnerstva, sa illi bez elemenata koncesije, i izdavanjem u zakup objekata apoteka i to isključivo za trgovinu farmaceutskim proizvodima sa obavezom preuzimanja zaposlenih i ostalih obaveza u skladu sa zakonom.

 

"Gradsko veće će formirati Radnu grupu za analizu modela za rešavanje statusa Zdravstvene ustanove Apoteka koja će razmotriti oba modela sa posebnim osvrtom na smanjenje dugovanja, izvodljivosti, vremena za sprovođenje i efekta na status zaposlenih o čemu će sačiniti izveštaj i uputiti Gradskom veću", navodi se u Odluci.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs Radna grupa još uvek nije formirana, još uvek nije odlučeno da li javno-privatno partnerstvo ili zakup, a sat otkucava za Apoteku Valjevo i za malobrojne zaposlene, s obzirom na to da je većina zbog neizvesnosti ustanovu već napustila.

 

Upravni odbor Apoteke "Valjevo" je u zaključcima, nakon što je sredinom januara analizrao poslovanje, naveo da teškoće Apoteke počinju početkom 2015. godine značajnijim smanjenjem cene lekova i uvođenjeme centralne javne nabavke samo za državne apoteke. "To se poklopilo sa mogućnošću da i privatne apoteke mogu izdavati lekove na recept, što je dodatno uticalo na smanjenje  prometa".

 

Nejasno je zbog čega Grad, kao osnivač, nije upoznat sa "teškoćama Apoteke koje su počele pre pet godina" i zbog čega te teškoće nisu navedene u izveštajima o poslovanju Apoteke "Valjevo" prethodnih godina u kojima je sve bilo "med i mleko".

 

Takođe nejasno je da li Grad, i pored zakonske obaveze, nije reagovao do sada iz neznanja ili nemara? Nezvanično, prema rečima našeg sagovornika, niko u Gradskoj upravi nije znao za obaveze Grada prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti po kome je, kao osnivač Apoteke, bio dužan da još pre osam meseci započene plaćanje dugovanja ustanove kako bi ih u potpunosti izmirio do kraja 2021. godine, i da tu zdravstvenu ustanovu "preda" državi.

 

Pored toga, Grad je još pre osam meseci trebalo da uradi kontrolu poslovanja Apoteke "Valjevo" i da utvrdi da li je nastupila nesposobnost plaćanja, kao i da o tome podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Ništa od toga do danas nije urađeno!

Aktuelno