Katarina Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Katarina Milićević (foto: Đorđe Đoković)
05.03.2020, 07:46

Lakše je platiti kaznu 5000 dinara nego javnosti pokazati ugovore i račune

č: | fb:

Prekršajni sud u Valjevu izrekao je osuđujuću presudu Katarini Milićević, direktorki Centra za socijalni rad "Kolubara", zbog toga što nije u zakonskom roku postupila po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, a koji se odnosi na projekat "Nevidljiva deca".

 

Katarina Milićević nije odgovorila na zahtev Kolubarskih.rs da nam dostavi sve ugovore zaključene sa fizičkim i pravnim licima, kao i sve račune i isplate koji se odnose na projekat "Nevidljiva deca" čija je vrednost 186.000 evra ili 21,8 miliona dinara, a za koji je najviše novca izdvojila Evropska unija. Projekat su realizovali Centar za socijalni rad, grad Valjevo i Dom zdravlja.

 

Direktorka Centra za socijalni rad tražena dokumenta nije dostavila ni nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja, kome su Kolubarske.rs uputile žalbu, naložio Centru za socijalni rad da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja, dostavi tražena dokumenta.

 

S obzirom na to da je ignorisala zahtev, koji su Kolubarske.rs uputile 16.04.2019. godine i nalog Poverenika od 30.07.2019. godine, protiv Katarine Milićević podneli smo 25.10. 2019. godine zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Kako se navodi u osuđujućoj presudi Prekršajnog suda, okrivljena je izjavila da su navodi tačni i da ih ne osporava, međutim, kako je rekla, "tražene ugovore i račune nije mogla da dostavi jer je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu vršen uviđaj u Centru za socijalni rad, pregledanje i oduzimanje dokumentacije, počev od 12.04.2019, pa sledećih nekoliko dana, pa je bilo nemoguće odgovoriti na zahtev".

 

Međutim Milićević pred sudom nije odgovorila zbog čega tražena dokumenta nisu dostvaljena nakon rešenja Poverenika s obzirom na to da je "dokumentacija bila oduzeta od 12.04, pa sledećih nekoliko dana", a Poverenik je Centru za socijalni rad naložio 30.07. 2019. godine da dostavi traženu dokumentaciju.

 

Katarina Milićević je pred sudom izjavila da računi i sve isplate, koje se odnose na projekat "Nevidljiva deca", nisu dostavljeni Kolubarskim.rs jer je "stav projektnog tima i partnera na projektu da se ne postupi po zahtevu novinarke, jer je ovo traženje nerazumno, pošto su mislili da se radi o zloupotrebi slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja". Takođe, "stav tima je bio da novinarka traži informacije kojima bi se povredilo pravo na privatnost lica angažovanih na projektu".

 

Prekršajni sud nije prihvatio ovo opravdanje okrivljene Katarine Milićević za nepostupanje, jer je, kako navodi, "Poverenik dao jasna uputstva na koji način i uz koje mere predostrožnosti Centar za socijalni rad treba da postupi u odnosu na tražene podatke".

 

Poverenik je smatrao da zahtev nije nerazuman, jer se tražene informacije odnose na projekat koji realizuju javne ustanove i institucije, i tiče se trošenja sredstava predviđenih za realizaciju projekta, tako da za te informacije postoji jak interes javnosti da zna.

 

"U prilog tome govori i činjenica da postoji prijava i istraga u vezi tog projekta koja stvara sumnju u zakonitost postupanja Centra za socijalni rad, te bi objavljivanje traženih informacija doprinelo otklanjanju sumnje u zakonitost", naveo je Poverenik.

 

Prekršajni sud u Valjevu je utvrdio da direktorka Centra za socijalni rad "Kolubara" Katarina Milićević nije postupila po zahtevu i nije dostavila tražene informacije u zakonskom roku, te je osudio na novčanu kaznu u iznosu od 5.000 dinara, što je minimalna novčana kazna za ovaj prekršaj, i obavezao da plati troškove prekršajnog postupka u iznosu od 1.300 dinara.

 

Za prekršaj nepostupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisana je za odgovorno lice novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

 

U obrazloženju zbog čega se sudija Slavojka Arsenić odlučila za minimalnu novčanu kaznu, navodi se da je "sud cenio sve okolnosti, a naročito težinu i posledice izvršenog prekršaja, dok su ranija prekršajna neosuđivanost okrivljene i njeno nehatno postupanje ocenjeni kao olakšavajuće okolnosti".

 

Protiv ove presude može se izjaviti žalba Prekršajnom apelacionom sudu u Beogradu.

 

Do presude od Valjeva, preko Ljiga do Uba

 

Kolubarske.rs su zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Valjevu protiv osumnjičene Katarine Milićević, direktorke Centra za socijalni rad "Kolubara", podnele 25.10.2019. godine, a presuda je doneta posle četiri meseca.

 

Prema dostupnim informacijama, naš zahtev je bio dodeljen prekršajnom sudiji u Ljigu, koja je tražila izuzeće jer je u prijateljskim vezama sa osumnjičenom Katarinom Milićević.

 

Potom je naš zahtev dodeljen prekršajnom sudiji na Ubu Slavojki Arsenić, koja je presudu donela 24.02.2020. godine. Slučajno ili ne presuda je doneta istog dana kada su Kolubarske.rs objavile prvi tekst o projektu "Nevidljiva deca" o sumnjama na zloupotrebe i o tome da Centar za socijalni rad nije dostavio tražena dokumenta zbog čega smo se žalili Povereniku i podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Aktuelno