Amerikanci poklonili ultrazvuk (foto: Kristina Paramentić)
Amerikanci poklonili ultrazvuk (foto: Kristina Paramentić)
18.11.2020, 07:09

Američka ambasada poklonila ultrazvuk bolnici

č: | fb:

Ambasada SAD je, u želji da pomogne Opštoj bolnici Valjevo u teškom trenutku tokom vanredne situacije, poklonila savremeni ultrazvučni aparat vredan oko 50 hiljada evra.

 

Zahvaljujući ovom aparatu, novije generacije koji je neophodan u dijagnostici i lečenju, značajno će biti unapređena dijagnostika za mnoge pacijente Opšte bolnice Valjevo.

 

Uz ultrazvučni aparat isporučene su i četiri dijagnostičke sonde; kardiološka, linearna, abdominalna i endokavitalna ili ginekološko-urološka sonda. Aparat podržava stres eho pregled, zatim kardiološke, i niz drugih tako da doseže premium uređaje po lepezi dijagnostičkih dometa. Uz sonde i uređaj su dostavljeni i vodiči za biopsije i to vaginalnu, linearnu i konveksnu.

 

Specifičnost visokofrekventne linearne sonde do 15 megaherca je značajna višestruko jer može da pokrije široku paletu dijagnostičkih pregleda. Dakle, za potrebe dijagnostike na njoj može da radi obučen i vaskularni hirurg i radiolog, zatim ostali specijalisti koji se bave mišićno-skeletnim sistemom jer sonda daje jasnu sliku organa i tkiva tokom ultrazvučne dijagnostičke procedure.

 

Za Opštu bolnicu Valjevo od velikog je značaja ovaj dijagnostički uređaj. Uprava opšte bolnice Valjevo izrazila je veliku zahvalnost Američkoj Ambasadi na ovako značajnoj donaciji. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 53 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 1 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara