Rupa u Pantićevoj ulici (foto: DjordjeDjokovic)
Rupa u Pantićevoj ulici (foto: DjordjeDjokovic)
09.07.2021, 07:03

"Umesto kosmosa u malom dobili smo jedno ništa u velikom"

č: | fb:

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada tvrdi da za skoro godinu dana, koliko je na vlasti, gradsko rukovodstvo ništa nije uradilo kada je u pitanju infrastruktura. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, neke investicije su inicijativa državne, a ne lokalne vlasti, te da nijedna prethodna vlast nije tako malo uradila u prvih godinu dana vladavine kao aktuelno valjevsko rukovodstvo.

 

Zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS Dragan Popović kaže da polako ističe prva godina od formiranja vlasti u Valjevu, ali nažalost žurka će morati da sačeka jer nema nijednog razloga za slavlje.

 

"Umesto kosmosa u malom, kako je najavljeno, dobili smo jedno ništa u velikom, i tako u svim segmentima svakodenvnog života, počev od privrede, preko poljoprivrede, kulture, sporta, turizma, investicija... Ništa, ništa i ništa. Dovoljno je pogledati infrastrukturu grada i čoveku sve postane jasno, jer od ulaganja u infrastrukturu najviše zavisi razvoj grada. Stanje je očajno, rupetine na putevima i ulicama, nema kapitalnih projekata ni investicija. Nema na vidiku ni ideja o objetku Domu vojske i zgradi Napreda, a o seoskim putevima je sramota i govoriti", rekao je Popović.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da ukoliko neko želi da se uveri da su nam ulice u katastrofalnom stanju dovoljno je da prođe automobilom od kružnog toka kod autobuske stanice do kružnog toka na obilaznici.

 

"Na novoj saobraćajnici pored Kolubare, otvorenoj nedavno, videćete da nijedna šahta nije ispravna, a rešetke na otvorima kišne kanalizacije su potonule. Auto toliko lupa da sve vreme imate osećaj da će točkovi da otpadnu. Ovo dobronamerno govorim da ne bi bilo sličnih problema u Ulici Vuka Karadžića za koju svake godine govore da će biti rekonstruisana, a nikako da počne", navodi Popovć.

 

Zaključuje da je jasno da gradska vlast nije uradila ništa od onog što je u kampanji obećala te da su građani prevareni. "Jedino što možemo da kažemo jeste da gradska vlast ne radi ništa, a nešto što se dešava vezano za Valjeva to radi Republika, poput dovođenja stranih investitora i brze saobraćajnice, ali time ne može da se hvali gradska vlast", rekao je Popović.

 

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović kaže da su, tražeći uzroke trenutnog stanja infrastrukture u gradu, došli do zaključka da je glavni problem u ljudima koji donose najznačajnije odluke, a to su svakako one koje se odnose na izgradnju infrastrukture.

 

"Osim onih na najvišim funkcijama, a to su gradonačelnik i njegovi najbliži sradnici, ne možemo da ne detektujemo da je ključni problem u Odeljenju za infrastrukturu na čijem je čelu gospodin Branko Vuković. Trenutno stanje sa infrastrukturom u gradu je rezultat njegovog rada. Kakav je rad, takvi su i rezultati", smatra Pavlović.

 

Navodi da se udarne rupe u centralnim gradskim ulicama zasipaju nekim peskom i šljunkom, što je, prema njegovim rečima, opasno i utiče na bezbednost u saobraćaju. Pavlović ponavlja da je za stanje u infrastrukturi najviše odgovoran Branko Vuković i poručuje da bi gospodin Vuković, umesto što se bavi verskim pitanjima grada Valjeva, trebalo više pažnje da posveti onome što je njegov posao, a to je upravljanje Odeljenjem za infrastrukturu.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Đorđe Pavlović je podsetio da je nakon gašenja Direkcije svih 18 zaposlenih prešlo u Gradsku upravu i to u Odeljenje za infrastrukturu.

 

"Najviše je inženjerskog kadra, odgovarajućih struka, koji ima potencijal i način da rešava probleme što je i činio dok je bio u Direkciji. Pitamo se čemu služi Odeljenje za infrastrukturu danas? Ti ljudi više ne mogu da projektuju i ne mogu da vrše stručni nadzor, jer im to zakon zabranjuje. Odeljenje ne može da bude upravljač puta što je ključno pitanje. Upravo je to jedan od problema, to što ne postoji upravljač puta koji će biti odgovoran za sve ono što se dešava na ulicama i putevima. Ono što dodatno bode oči građanima, jeste to što ovo Odeljenje raspolaže sa osam automobila koje koriste za vožnju po gradu. Šta treba prosečan pošten građanin da zaključi? Da neko službenim vozilom u radno vreme može da se vozika, a pre svega se misli na one koji rukovode tim Odeljenjem, nemaju nikakve rezultate i to ga ništa ne košta, dok s druge strane prosečan građanin vozeći se Ulicom Vuka Karadžića ili Pantićevom ulicom, rizikuje svoju ličnu bezbednost i život, i da uništi vozilo. Da ne govorim o seoskim putevima o kojima niko ne brine", rekao je Pavlović.

 

Odbornička grupa SPS-JS pita ko će, kada i na koji način snositi odovornost za ovako loše stanje na ulicama i putevima, i na infrastrukturi koja se ne održava i koja je u takvom stanju da ugrožava bezbednost, pa i život naših sugrađana, i koja nanosi ogromnu materijalnu štetu građanima i gradu Valjevu.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li ima bar nešto, kada je reč o infrastrukturi, što je uradila valjevska vlast za godinu dana, osim redovnog održavanja saobraćajnica, odbornici SPS i JS kažu da su razmišljali i pokušali da pronađu i nešto što je urađeno, i da bi to rado pohvalili, međutim ništa nisu pronašli.

 

"Redovno održavanje ulica i puteva sigirno nije posao koji treba hvaliti, naročito što se ni to ne radi na nivou i obimu kako je to bilo prethodnih godina. Najavljena rekonstrukcija jedne od centralne gradske ulice Vuka Karadžića sigurno ne može biti investicioni poduhvat", rekao je šef odborničke grupe SPS-JS.

 

Đorđe Pavlović je još rekao da su odeljenja Gradske uprave "ozbiljno u kadrovskom deficitu". Prema njegovim rečima planirane poslove i projekte neće biti moguće realizovati jer neme ko da radi, s obzirom na to da je inženjerski, pa i pravnički, kadar napustio Gradsku upravu ili zbog odlaska u penziju ili prelaskom na bolje radno mesto.

 

Aktuelno