Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2022, 10:55

Protest na Gradskom trgu – “Valjevo nije na prodaju”

č: | fb:

Na Gradskom trgu u Valjevu večeras će u 19 časova, u organizaciji inicijative Kreni-Promeni, biti održan protest "Valjevo nije na prodaju" sa zahtevom za uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

 

"Nakon više blokada, niza protesta, stručnih rasprava i predate peticije sa preko 290.000 potpisa sa zahtevom za odlazak Rio Tinta iz Srbije i dalje nismo sasvim sigurni u našu pobedu. Ovo je prilika da zabeležimo poslednji korak i obezbedimo da se Rio Tinto neće vratiti ni posle izbora", navodi u pozivu Kreni-Promeni.


Podsećaju da se u neposrednoj blizini dešavaju istražne radnje kompanije Euro lithium koje već imaju negativne efekte po građane Valjeva sa najvećim akcentom na iskopavanje bora. Tražimo zabranu istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma za celu Srbiju. 

 

"Ako je vlast zaista izbacila Rio Tinto, onda tražimo da se iz istih razloga zabrani iskopavanje bora i litijuma na nivou cele Srbije. Stanovnici Valjeva, ne vrede manje od stanovnika Jadra. Na nama je da nastavimo ovu borbu za svakog građanina naše zemlje, a u sredu svi zajedno ustajemo u odbranu Valjeva", poručuju.


Večeras od 19 časova na Gradskom trgu, okupljenima će se obratiti direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović, kao i pisac i slikar, Valjevac Luka Tripković.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 7 sati 56 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar