Tatjana Manojlović (foto: Kolubarske.rs)
Tatjana Manojlović (foto: Kolubarske.rs)
11.04.2022, 06:53

Manojlović: Ovo je Vučićeva najskuplja pobeda

č: | fb:

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović kaže da ćemo svi mi platiti Vučićevu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Ona navodi da, okupirani predizbornim i postizbornim dešavanjima, ne obraćamo pažnji niti pridajemo značaj podacima Ministarstva finansija koji pokazuju gde se ekonomski Srbija nalazi Srbija.

 

- U prva dva meseca ove godine, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, ostvaren je budžetski deficit u iznosu od 53 milijarde dinara ili 22 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. To je najveći budžetski deficit u Evropi, i to je zaista nešto po čemu smo stvarno prvi, i možda na tome treba čestitati odlazećoj vladi Srbije – rekla je Manojlović i nastavila:

 

- Spoljnotrgovinski deficit zemlje u istom periodu, znači za prva dva meseca ove godine, iznosio je 1,75 milijardi evra i on je za 155 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. Za 155 odsto! I po tome smo prvi u Evropi. Budžetski deficit se naravno može finansirati ili zaduživanjem zemlje ili štampanjem novca, ali u ovom trenutku se naša država sve teže zadužuje jer je sve slabije interesovanje investitora za kupovinu naših državnih obveznica. U martu je država emitovala dvogodišnje evroobveznice u iznosu od 25,5 milijardi, ali je uspela da proda obveznice u vrednosti od svega 4,5 milijardi dinara, odnosno samo 17 odsto od ukupne vrednosti. Jednostavno, niko nije zainteresovan da sada kupuje naše hartije od vrednosti, a to vam je najbolji indikator kakva je stvarno ekonomska reputacija naše zemlje. Dug Srbije je blizu 31 milijarda evra i takođe je najveći u istoriji ove zemlje – navela je Tatjana Manojlović.

 

Ona je dodala da su to sve zvanični podaci koje objavljuje Ministarstvo finansija i Uprava za javni dug, i svi oni se mogu videti na njihovim zvaničnom portalima. Naglasila je da ovde niko ništa ne izmišlja i ne improvizuje.

 

- Ovo je ono što priznaje Siniša Mali, ali s obzirom na njihovu praksu u manipulaciji podacima, možemo pretpostaviti da je stvarno stanje možda još i gore od ovog što je objavljeno. Ove probleme Ana Brnabić ne zna da reši i zato će oni samo rasti. Već sada svi osećamo inflaciju koja se zahuktava i tek ćemo osećati posledice inflacije – zaključila je Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke.

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 36 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 3 sati 27 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 3 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara