Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
29.09.2022, 09:09

Počinje vakcinacija protiv gripa

č: | fb:

Od četvrtka 29. septembra počinje imunizacija protiv sezonskog gripa, koja će se ove sezone sprovoditi radnim danima u ambulantama Doma zdravlja Valjevo. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

 

U ambulantama Novo naselje i Peti puk je planirano davanje vakcine građanima koji njima gravitiraju, dok je svi ostali sugrađani mogu primiti u ambulanti Doma penzionera.

 

U ambulanti Doma penzionera vakcinacija protiv gripa će se obavljati od 7 do 20 časova, U Novom naselju po rasporedu rada ove ambulante, dok će imunizacija u ambulanti Peti puk krenuti od ponedeljka 3. oktobra, radnim danima od 7 do 14 časova.

 

U narednih par dana vakcine će biti distribuirane seoskim ambulantama i Divčibarama, a pacijentima će biti dostupne u danima kada ove ambulante rade.

 

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65godina, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

 

Ne mogu je primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 23 sati 47 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara