Sedište DS-a (foto: Đorđe Đoković)
Sedište DS-a (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2018, 12:21

"Svaki dan je sve gore i gore sa nikad gorom vlašću"

č: | fb:

"Javna preduzeća i javni sektor su iz godine u godinu u sve gorem položaju i svaki put saznamo nešto novo što obeshrabri", čulo se na konferenciji Gradskog odbora Demokratske stranke.

 

Predsednik GrO DS-a i odbornik u lokalnom parlamentu Slobodan Pavlović navodi da je o javnim preduzećima dosta toga, upozoravajućeg, postalo jasno na poslednjoj sednici Skupštine grada na kojoj su razmatrani programi rada i poslovanja preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad.

 

Pavlović govoreći o poslovanju četiri komunalna preduzeća, Poletu, Vidraku, Toplani i Vodovodu, kaže da je Polet, kao veliki gubitaš, u najgorem položaju.

 

- Odbornici nisu dobili izveštaj o radu JKP Polet za 2016. godinu, a tada su zabeleženi gubici od 9,3 miliona dinara, što se vidi u programu poslovanja za ovu godinu. Gubici u 2017. godini su 3,5 miliona dinara, što ukupni iznosi 12,8 miliona dinara ili preko 110.000 evra, što je ogroman dug za jedno malo preduzeće – navodi Pavlović.

 

On tvrdi da je za ove gubitke krivo gradsko rukovodstvo jer je dozvolilo da jedan neodgovoran direktor toliko dugo vremena prvode na tom položaju. Pavlović smatra da novi direktor apsolutno ništa neće moći da reši, tako da u neko dogledno vreme neće biti bilo šta bolje u preduzeću koje gazduje valjevskim pijacama.

 

- Mislim da Polet nema perspektivu i da će vrlo brzo ući u problem nelikvidnsoti. Možda je za ovo komunalno preduzeće, u ovom trenutku, jedino rešenje da se uradi racionalizacija i to tako što bi se zaposlenima ponudile otpremnine. Broj zaposlenih može da se smanji i tako što bi Grad preuzeo dvoje ili troje radnika Poleta - predlaže Pavlović.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik valjevskih demokrata smatra i da kroz ozbiljne probleme prolazi i JKP Vidrak. Navodi da je za ovu godinu značajno manje novca opredeljeno za čišćenje grada.

 

- Manje novca će biti za pranje ulica, sa 33 miliona dinara smanjen je iznos na 12,5 miliona, dok je za zelenilo opredeljneno 20 miliona dinara. Da nije bilo povećanja cena od 12 posto i ovo komunalno preduzeće bi imalo problem tekuće likvidnosti i ne bi moglo da izvršava svoje obaveze – tvrdi Pavlović.

 

Govoreći o poslovanju Toplane, podseća da još uvek na centralni sistem grejanja nisu priključene sve javne ustanove.

 

- U ovom trenutku Gradska toplana greje 353.000 kvadratnih metara. Problem je to što ni ovo javno preduzeće ne ide u pravom smeru. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je, prilikom boravka u Valjevu, rekao da celokupan javni sektor treba da bude priključen na Toplanu. To bi bio prvi korak i tada bi dobili još 150.000 do 200.000 novih kvadrata,što bi uslovilo manju cenu grejanja - poručuje.

Tražiti alternativne načine kako bi se u ovom trenutku rešio problem grejanja je pogrešno iz više razloga, smatra Pavlović. Pre svega zbog ogromnih troškova, nema dovoljno resursa, niti su poznate cene novih resursa.

 

Predsednik valjevskih demokrata pozdravlja najavljene "velike investicije" JKP Vodovod, ali sumnja da će biti realizovane s obzirom na to da te investicije zavise, pre svega, od budžeta Valjeva, koji u ovom trenutku ima planiranih 511 milona dinara, ali to još uvek nije prihod.

 

- U budžetu piše da tih 511 miliona dinara ili preko četiri miliona evra treba da se pribavi prodajom imovine čiji je vlasnik Grad. Do sada nije oglašena prodaja nijedne nepokretnosti, što znači da tih para za sada nema. To može da bude problem, jer ako neko uloži novac u neku investiciju, onda neće biti za druge, i ne samo da neće biti za druge, nego će biti uskraćeni za nove pozicije. U ovom trenutku niko od nas ne vidi gde je tih 511 miliona dinara koje će Grad moći da nadomesti kako bi mogao da investira - objašnjava Slobodan Pavlović.

 

Prekomerna potrošnja, postoji prostor za racionalzaciju

 

Predsednik GrO DS i odbornik u Skupštini grada Slobodan Pavlović navodi primer vrtića, kao ustanovu koja previše troši i za koju se iz budžeta svake godine izdvaja sve više i više novca.

 

- Iz budžeta Valjeva za Ustanovu za predškolsko obrazovanje "Milica Nožica" u  2016. godini bilo je izdvojeno 296 miliona dinara, u 2017. to je iznosilo 404 miliona, dok će u ovoj godini Ustanovi biti dato 450 miliona dinara, što znači da će u odnosu na 2016. ove godine za vrtiće iz gradske kase biti izdvojeno 154 miliona dinara više ili 1,3 miliona evra, što je ogromno povećanje, a za to ne postoji razlog. Nema novog obdaništa, nema povećanja kapaciteta, ali je zato veće izdvajanje za plate zaposlenih. Grad bi trebalo da se pozabavi ovom ustanovom i da racionalizuje troškove, naročito zbog toga što neracionalni troškovi znače manje investicija – smatra Pavlović,

 

Demokrate tvrde da će "Grad vrlo brzo imati velike probleme zbog sve većih dubioza u kojima su javna preduzeća i pojedine ustanove".

 

- Ova godina će biti mnogo gora nego prethodne, a ova vlast već šest godina vlada i za to vreme nije bila nijedna nova investicija, nema investitora niti je bilo bar jedne gradske kapitalne investicije. Vreme prolazi, a ništa se ne dešava, svaki dan je sve gore i gore - zaključio je Slobodan Pavlović.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 1 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara