Prostorije DS-a (foto: Kolubarske.rs)
Prostorije DS-a (foto: Kolubarske.rs)
01.03.2018, 08:56

DS: Bez rešenja aerozagađenja i bez grinfild investicija

č: | fb:

Najvažnije teme za Valjevo u ovom trenutku su rešavanje problema aerozagađenja i opremanje industrijske zone, a nijedna od njih nije u fokusu aktuelne vlasti, smatraju valjevske demokrate.

 

Predsednik GrO DS-a Slobodan Pavlović podseća da su grinfild investicije bile jedno od glavnih obećanja koalicije koja je na čelu Valjeva, a na vlasti je već šest godina.

 

"Obećavali su Ruse, Beloruse, zapadne investitore, i ništa se od toga nije desilo. Rekli su nam otvoriće fabriku za preradu voća, ako ne otvore novu fabriku, revitalizovaće Srbijanku. Vidite i sami, ništa i od toga", rekao je Pavlović. 

 

On podseća da su za vreme vladavine DS-a, koja je na vlasti bila osam godina, dovedena tri značajna investitora - Valy, Gorenje i Austroterm, koji su zaposlili 2400 ljudi, dok aktuelna vlast nije dovela nijendog i nikoga nije zaposlila.

 

I dok aktuelna vlast troši budžetske pare na livade u Popučkama, demokrate su investirale u kupovinu zemljišta i hala u Stefilu.

 

"U decmbru 2010. godine kupili smo industrijsku zonu Stefil koja obuhvata 14 hektara i 30 000 kvadrata hala, koje su, istina, tada bile zapuštene, ali su postojale i sve su do danas stavljene u funkciju. Od 200 miliona dinara, koliko je uloženo u kupovinu Stefila, deo novca je isplaćen radnicima Stefila, koji je tada bio u stečaju. Ova vlast je kupila industrijsku zonu, koju je platila 197 miliona dinara, koja je mnogo udaljenija od Stefila, nije opremljena i pitanje je kada će biti opremljena", navodi Pavlović. 

 

Dodaje da je potrebno blizu dve godine da se industrijska zona opremi i stavi u funkciju, što navodi na zaključak da isto toliko vremena neće biti investitora.  

 

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

Lider valjevskih demokrata Slobodan Pavlović podseća da je DS uradila mnogo i kada je u pitanju toplifikacija grada, naglašavajući da "nije kotla koji je kupila Demokratska stranka, Valjevo ne bi imalo grejanje".

 

Pavlović je upitao aktuelnu vlast, i one koji planiraju da "uvedu kotao na drva od devet megavata", da li bi taj kotao izdržao jedan ovakav ledeni dan?

 

"Poznato je da se u ovom trenutku troši 40 megavata na kotlu od 50 megavata, a to znači da bi taj kotao na drva bio besmislen i mogao bi da radi samo po lepom vremenu. Taj novi kotao bi tražio 50 000 kubika drvene mase i tu su ogromni troškovi skladištenja i manipulacije, ali i novog zapošljavanja", kaže Pavlović.

 

On ponavlja da problem aerozagađenja u Valjevu treba rešiti tako što će se na Toplanu priključiti javne institucije. Pavlović smatra da su besmisleni pozivi vlasti građanima da se priključe na Toplanu, a istovremeno to ne čine brojne javne ustanove.

 

To su, nabraja Pavlović, bolnica, Krušik, tri osnovne škole - Peta, Druga, Šesta, kao i nova Šesta škola, zatim tri obdaništa, Elektrodistribucija, Pošta u Gradcu...

 

Aktuelno