Studenti pred trpezom (foto: Đorđe Đoković)
Studenti pred trpezom (foto: Đorđe Đoković)
24.02.2015, 18:11

Srpsko stvaralaštvo i domaća hrana

č: | fb:

Studenti iz Turske, Tunisa i Grčke, koji borave u Valjevu od 1.februara do 17. marta u okviru studentske razmene preko međunarodne organizacije AISEC, danas su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim srpskim stvaralaštvom i probaju srpsku nacionalnu hranu. Petoro studenata, koji borave kroz projekat studentske razmene u Valjevu, oduševljeni su slatkim od šljiva i kako rekoše “sve od šljive je super”. Poseban ukus, kažu imaju sir i kajmak. Sviđaju im se naša narodna odela, šivena, štrikana i vežena, a najzanimljiviji sui m bili opanci. Istovremeno, dok se upoznaju sa srpskom kulturom, običajima i tradicijom, oni će kolege iz Valjeva upoznati sa tradicijom svoje zemlje, a kroz radionice o svom nacionalnom identitetu, kulturi i stvaralaštvu govoriće učenicima osnovnih i srednjih škola.

Institut za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta “Singidunum” nedavno je potpisao psrtnerski ugovor o saradnji  sa međunarodnom organizacijom studenata AISEC, što podrazumeva  realizaciju zajedničkih projekata. “Nacionalni dan je naziv projekta, koji trenutno realizujemo, i taj dan je posvećen nacionalnim osobenostima svake od zemalja iz koje student dolaze. Mi smo sa opredelili da student upoznamo sa onim što se svakom gostu prvo ponudi u Srbiji u znak dobrodošlice, a to je slatko, a potom i prirodni voćni sok”, kaže Ljubica Marković predsednica Udruženja poslovnih žena „Eve“. 

Ljubica Marković

Ljubica Marković (Foto: Đorđe Đoković)

O domaćoj kuhinji, načinu pripreme hrane gostima iz Turske, Tunisa i Grčke govorili su iz poljoprivrednog gazdinstva “Tešanović” i Snežana Ilić iz  Etno-kutka Valjevo, koja godinama promoviše i čuva veštine narodne radinosti.

Susret posvećen tradicionalnom srpskom stvaralaštvu održan je u sali Poslolovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta “Singidunum”, a organizovan je uz podršku udruženja Poslovnih žena “Eve”, “Srpska tradicija” i “Udruženje srpskih domaćina Etno kutak” iz Valjeva.

Trpeza

Trpeza (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 53 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara